Hlavní obsah

Atletický supertalent v nové roli. Drahotová se učí překonávat trable

Poděbrady

Hladká, byť tvrdě odpracovaná, cesta do světové špičky, na níž sbírala jeden úspěch za druhým, je pro chodkyni Anežku Drahotovou příjemnou vzpomínkou, teď její psychickou i fyzickou odolnost testuje nová pozice. Dívky, která se škrábe vzhůru po zranění v předolympijské sezóně a učí se přijímat i zklamání z nevydařených závodů.

Foto: ČAS - Eduard Erben

Anežka Drahotová na trati závodu v Poděbradech.

Článek

Jako juniorka vládla chodecké Evropě i světu, v devatenácti brala medaili na mistrovství Evropy i mezi dospělými. Po zranění stehna před mistrovstvím světa 2015, které se později ukázalo být únavovou zlomeninou, dokázala vybojovat desáté místo na olympiádě, ale pro ambiciózní dívku to nebyl důvod k velké radosti.

V sobotu došla na tradičním poděbradském mítinku šestá v čase 1:33:18. Výkon pod hranicí A limitu pro MS v Londýně, na druhou stranu mimo letošní elitní padesátku chodkyň. Spokojená tak byla částečně.

„Zatím pro mě nejsou závody tak lehké jako minulé roky. Když mi to nejde, začnu malinko zmatkovat. Je to pro mě nezvyklé, vždy jsem byla nastřelená hned od začátku sezóny,“ připustila Drahotová, kterou hřál aspoň posun oproti prvním dvěma závodům sezóny.

Hledala motivaci

Po olympiádě si dopřála na své poměry delší tréninkové volno.

„Bylo to pro mě po Riu s motivací složitější, asi jako pro většinu sportovců, zvlášť když jsem si tam úplně nesplnila svůj sen. Něco jsem odběhala a už mě to moc nebavilo. Ale soustředění na Kanárech mě pak nakoplo. Sice si každý závod neužívám, je to upracované, ale věřím, že to v létě bude dobré,“ je přesvědčena Drahotová, jíž zvednout náladu vydatně pomáhali psycholožka Zdeňka Sládečková i trenér Ivo Piták.

„Anežka po tom zranění před olympiádou skoro rok a půl trénovala v bolestech. Objem jsme nahrazovali jiným tréninkem, speciální pohyb se udělat musel a tréninky končila i se slzami v očích. Po Riu tak měla chvíli pauzu, což se projevilo i na váze a nějaký čas trvá, než se zase zapracuje,“ vysvětluje úspěšný kouč Piták.

Jsou na dobré cestě

„Spíš jsem měl strach, aby to unesla psychicky. Zvažovali jsme, jestli na jaře vůbec závodit. Přece jen Anežce pět let vycházelo všechno, na co sáhla, na problémy nebyla zvyklá. Teď si musí projít tím, co jako juniorka přeskočila,“ připomíná.

Sehraná dvojice tak s optimismem vyhlíží letní světový šampionát v Londýně. „Objem, který mi chyběl v tréninku kvůli zranění, jsme letos zvládli, tak absolvujeme ještě jedno dlouhé soustředění a vše směřujeme na srpen,“ hlásí jednadvacetiletá Drahotová, která i letos plánuje starty v běhu (zřejmě pardubický půlmaratón) a cyklistice (časovka na mistrovství republiky), v Poděbradech by se měla opět objevit 21. května při Evropském poháru v chůzi.

„Jsme na dobré cestě. Možná se v srpnu ukáže, že to pozvolné jaro Anežce pomohlo,“ věří Piták.

Reklama