Hlavní obsah

Sprinterský trůn bude brzy bez krále. Jihoafrický talent věří, že na něj po Boltovi usedne

Johannesburg/Praha

Již za pár měsíců bude sprinterský trůn volný. Usain Bolt chce na srpnovém mistrovství světa v Londýně ukončit svou bohatou kariéru, a tak vyvstává otázka, kdo bude nejkratším tratím kralovat po něm. Jihoafričan Akani Simbine věří, že to bude právě on.

Foto: Profimedia.cz

Stane se Akani Simbine nový vládcem sprinterských tratí?

Článek

Třiadvacetiletý Akani Simbine oslnil již loni na olympijských hrách v Riu, kde na stovce doběhl na pátém místě. O další překvapení se postaral letos na mítinku Diamantové ligy, která se začátkem května uskutečnila v Dauhá. Tady vyhrál časem 9,99 s a nechal za sebou takové hvězdy jako Asafu Powella či Justina Gatlina.

V této sezóně už jihoafrický talent zaběhl stovku šestkrát pod deset sekund. Nejlépe v březnu v Pretorii, kde se časem 9,92 zařadil na druhé místo letošních světových tabulek. Není tedy divu, že mu tyto výkony dodaly hodně sebevědomí. „Stal jsem se prvním Jihoafričanem, který vyhrál stovku v závodě Diamantové ligy a chci v tom pokračovat. Porazil jsem tam velká jména a myslím, že jsem na správné cestě dostat se k cíli, který jsem si na letošní rok vytyčil,“ prohlásil na webu Independent Online Simbine.

Jeho ambice jsou velké, neboť na srpnovém světovém šampionátu v Londýně hodlá ukončit svou kariéru legendární Usain Bolt. Sprinterský trůn tak bude volný a Simbine by po světovém rekordmanovi rád zaujal jeho místo. „Je to příležitost. Říkám, že jsem tady, abych po něm tuto pozici převzal. Věřím v sebe, ve svůj talent a svůj tým,“ uvedl dále student univerzity v Pretorii.

Nyní bude Simbine trénovat v Itálii a poté se přesune na Jamajku, kde by počátkem června měl v Kingstonu poměřit síly právě s fenomenálním Usainem Boltem.

Reklama