Hlavní obsah

Narodil se tam, kde Železný psal historii. Nechci jeho rekord jako dárek, tvrdí Röhler

Ostrava

Východoněmecká Jena má necelých 110 tisíc obyvatel, třikrát méně než třeba Ostrava. Právě v tomto východoněmeckém městečku se ale psala historie mužského oštěpu. A hlavní dva protagonisté se sešli na Zlaté tretře.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Světový oštěpařský rekordman Jan Železný mezi svými nástupci Němcem Thomasem Röhlerem a Jakubem Vadlejchem.

Článek

Jan Železný v roce 1996 při mítinku zvaném Olympijský den hodil v Jeně světový rekord 98,48 m. Výkon, který dosud nikdo nepřekonal. Na stadiónu byl přítomen i tatínek tehdy čtyřletého Thomase Röhlera.

Chlapce, z něhož vyrostl olympijský vítěz a oštěpař, jenž se letošním hodem z Dauhá dlouhým 93,90 m zařadil na druhé místo historických světových tabulek.

Rekord zná z fotek

„Táta mi o tom závodě hodně vyprávěl, mám z něj videa a fotky,“ přikyvoval Röhler, jenž dorazil do Ostravy jako jedna z hvězd mítinku, jehož ředitelem je právě Železný.

„Pro atletický klub v Jeně a vlastně i celé město je docela velká událost, že tam padl světový rekord a druhý nejlepší oštěpař historie je teď také z Jeny,“ usmíval se Röhler, kterého s českou legendou pojí rovněž záliba v rybaření.

Vzorem byl Thorkildsen

Sám měl jiný vzor. Když vyrůstal, vzhlížel spíše ke dvojnásobnému olympijskému vítězi Andreasi Thorkildsenovi z Norska. „Jeho technika byla podobnější mé,“ vysvětluje.

„Ale někdy ve dvaceti letech začnete přemýšlet, čím to, že tu byl ještě jeden lepší oštěpař. A Honzova technika je komplexnější, jen musíte nabrat zkušenosti, abyste ji zvládli porozumět. Já si vzal něco od něj, něco od Backleyho a pak už byl můj úkol najít svou cestu, která nejvíc sedí k mým dispozicím,“ líčil.

To se mu povedlo. Každý rok přidával ke svému osobnímu rekordu dva až tři metry. Vloni poprvé pokořil devadesátku a v Riu získal olympijské zlato. A jeho progres pochopitelně nemohl uniknout odbornému oku Železného.

„Když jsem Thomase sledoval před třemi čtyři lety, viděl jsem v něm velkou budoucnost. Líbil se mi postavou a cítěním pro oštěp. A když začnete opakovaně házet za 90 metrů, to je základ, abyste se dostali ještě dál,“ ví trojnásobný olympijský šampión.

Raději legendu přehodí

Röhlerovi k jeho rekordu chybí necelých pět metrů. Anebo jedno rozhodnutí od zeleného stolu. Pokud by byl schválen návrh Evropské atletiky, podle něhož by přestaly platit světové rekordy starší deseti let, Železného by nahradil pětadvacetiletý Němec.

„Chtěl bych se stát rekordmanem standardní cestou,“ netváří se Röhler na administrativní změnu tabulek.

„Jsou to složité debaty, co smazat a co ne, je těžké lidem brát rekordy. Pak tu budeme mít výkon Uweho Hohna 104,80 se starým typem oštěpu, Honzův rekord a ještě další, těžko to někomu vysvětlíme,“ uvažuje. „Rád bych ho jednou překonal, ale nechci rekord dostat jako dárek,“ má jasno.

Souboj zemí
Netradiční bonusem v oštěpařské soutěži při Zlaté tretře bude souboj týmů, Česko proti Německu. „Síla je na německé straně, ale věřím, že týmový závod naše kluky vyhecuje,“ říká ředitel mítinku a kapitán českého týmu Jan Železný, jenž bude mít v akci své svěřence Jakuba Vadlejcha, Vítězslava Veselého, Petra Frydrycha a Jaroslava Jílka. Němci nasadí tři nejlepší muže letošních světových tabulek Thomas Röhlera, Johannese Vettera a Andrease Hofmanna spolu s devátým Larsem Hamannem. „Nebudeme to mít lehké, ale těším se na ten souboj,“ hlásí Vadlejch, jenž je letos sedmý na světě.

Reklama