Hlavní obsah

Měla jet na výlet s rodiči, ale bude závodit. Jsem nadšená, září nejmladší Češka v Londýně

Londýn

V české atletické výpravě pro mistrovství světa v Londýně představuje jako její benjamínek zářnou budoucnost. Tyčkařka Amálie Švábíková se v sedmnácti ocitne ve společnosti největších hvězd světové atletiky, když na šampionát byla dodatečně pozvána.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Amálie Švábíková během odletu atletické výpravy na MS do Londýna.

Článek

Jak jste se o pozvánce dozvěděla?

Byla jsem na tréninku po juniorském mistrovství Evropy. Volal pan Dvořák, že mě nominovali a druhý den přišla oficiální nominace.

Čekala jste, že by váš výkon 450 centimetrů mohl stačit?

Byla jsem překvapená. Když jsem koukala před juniorským mistrovstvím Evropy na tabulky, byla jsem třicátá a brali dvaatřicet holek. Ale když to klaplo, byla jsem nadšená.

Vykompenzovalo vám to mírné zklamání z pátého místa na juniorském šampionátu?

Mrzelo mě, že v Grossetu se mi to nepovedlo, přitom hned v dalším závodě jsem skočila výkon, se kterým bych měla medaili. Mistrovství světa je pro mě třešnička na dortu a takový odpich do budoucna. Jsem fakt nadšená, že jsem mohla letět.

Kdy vás poprvé napadlo, že byste mohla už v sedmnácti jet na mistrovství světa? Vždyť ještě vloni by vám k ostrému limitu chybělo 25 centimetrů…

Já doufala, že se někam posunu, ale že to bude o tolik? Jsem nadšená a vděčná, ale samozřejmě se to může zastavit, to nikdy nevíte. Já samozřejmě doufám, že to půjde pořád výš a výš.

V čem jste se od loňského roku nejvíc posunula?

Hodně jsem zrychlila. Dostali jsme se s trenérem (Pavlem Beranem) na tvrdší tyče, které mi pomáhají k vyšším výškám. A zapracovala jsem na technice, i když ta je u mě pořád problém.

Velkou podporu máte v rodině, doprovází vás takřka na všechny závody. Stihli sehnat vstupenky i do Londýna?

Budou tu do šestého. Kdybych se dostala do finále, tak už by mě neviděli. Oni si to sháněli už dřív, protože jsou lístky i letenky levnější. Kdyby to nedopadlo a nevzali by mě, stejně bych do Londýna letěla s rodiči na výlet.

Vybavíte si, co jste dělala, když byla v Londýně olympiáda? Bylo vám teprve dvanáct.

Ty bláho, to jsem byla ještě hodně malinká… Určitě jsem na olympiádu koukala, protože jsem už atletiku dělala. Ale nebyla jsem nějaký šílený fanoušek, co by koukal celý den.

Tehdy jste se na špičkové úrovni věnovala i snowboardingu. Asi nelitujete, že u vás vyhrála atletika.

Skončila jsem s ním před dvěma lety, pořád jsem se snowboardisty v kontaktu, i s Evkou Samkovou se občas potkám. Myslím, že jsem vybrala správně, i když mi snowboarding chybí. A skoky a obratnost, které jsem se na snowboardu naučila, mi určitě pomáhají i v tyčce.

Reklama

Související témata: