Hlavní obsah

Místo oslavy Bolta hromové bučení! V Londýně Gatlinovi hříchy neodpustili

Londýn

Byl to zvláštní obrázek v ochozech londýnského stadiónu. Sektory, před nimiž procházel Usain Bolt, jásaly a skandovaly jméno jamajské sprinterské legendy. A tribuny, pod nimiž zrovna stál s vlajkou kolem ramen Justin Gatlin, hromově bučely, než se Američan raději stáhl. Jenže výsledek souboje o nejrychlejšího muže planety byl přesně opačný. Místo Boltovy zlaté rozlučky přišla bronzová…

Foto: John Sibley, Reuters

Bronzový Usain Bolt (vpravo) a zlatý Justin Gatlin.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Finále mužské stovky na MS v Londýně

Rozdělení sympatií publika bylo jasně patrné po celé dva dny, kdy na dráze bojovali elitní sprinteři. Loučící se miláček fanoušků Bolt a proti němu dvakrát za doping potrestaný Gatlin, který už tolikrát roli hlavního soka jamajské legendy nezvládl. Letos byl pětatřicetiletý Američan trochu v závětří, větší renomé si svými výkony vydobyl jeho o čtrnáct let mladší krajan Christian Coleman.

Další triumf nepřidal

„Bolt nemusí ve finále předvést svůj nejrychlejší běh. Někdo ze soupeřů ho může potrápit, jen pokud by ze sebe vymáčkl to nejlepší,“ predikovala před finále další sprinterská legenda Michael Johnson, jehož Bolt připravil o světový rekord na dvoustovce.

Ještě před nejrychlejšími muži planety si proběhl cílovou rovinku odhalený exhibicionista a pořadatelům chvíli trvalo, než se jim povedlo ho zpacifikovat. Pak už nakráčela osmička nejrychlejších.

Představovačka finalistů probíhala následovně: pět sprinterů odměnili diváci potleskem, domácího Reece Prescoda a Bolta ohlušujícím aplausem a Američana Justina Gatlina bučením, čímž mu znovu neúprosně dali najevo dva dopingové prohřešky, jichž se během kariéry dopustil.

Uvnitř svých zlatofialových treter měl Bolt vypsány místa a časy svých velkých zlatých závodů. A kdyby neměl boty dvanáctky, těžko by se do nich všechny vešly: osm triumfů na olympijských hrách (jeden štafetový odebraný kvůli dopingu krajana Cartera), a jedenáct na světových šampionátech.

Pokazil start

Bolt měl ve finále špatnou startovní reakci 0,183 s, čímž na Gatlina ztratil přes čtyři setiny hned po výstřelu. A na rozdíl od tolika předchozích závodů už manko nedohnal. Gatlin doběhl v čase 9,92 s, Coleman o dvě setiny později, Bolt byl ještě o setinu pomalejší. „Můj start mě zničil. Normálně se v průběhu jednotlivých kol zlepšuju, ale tady si to nesedlo. Proto jsem prohrál,“ vyprávěl hned po závodě.

Diváci na pár sekund ztichli, jako by nemohli uvěřit, že vysněná Boltova rozlučka se nekoná. Pak mu hlasitě vyjádřili poděkování za to, co vše během své kariéry dokázal. A nebylo toho málo… „Díky všem za podporu, moc jsem si to tu užil,“ nedával na sobě znát známky zklamání.

Gatlin se Boltovi symbolicky poklonil, oba se objali. „Gratuluju, zasloužil sis to,“ vysekl Jamajčan Američanovi poklonu. Za poslední roky se z rivalů stali sportovní přátelé. Gatlin se stal nejstarším vítězem stovky, kterou vyhrál na MS poprvé před dvanácti lety v Helsinkách. „Lidi, kteří mě milují, mi fandili. Fandí mi i u nás doma a na ně jsem se soustředil,“ tvrdil zlatý medailista.

Pátá porážka

Bolt až do sobotního večera za celou svou kariéru prohrál na stovce jen čtyři finálové závody, pokud nepočítáme ulitý start na světovém šampionátu v Tegu. Nikdy na vrcholné akci a nikdy nebyl horší než druhý. Až při své 85. a poslední stovce kariéry.

Už Boltova cesta sezónou byla poněkud trnitá. Doma v Kingstonu ani ve své oblíbené Ostravě neprolomil hranici deseti sekund, což se mu povedlo až na třetí pokus v Monaku.

Ani páteční rozběh nebyl úplně přesvědčivý. Po nepovedeném startu Bolt doháněl ztrátu a v cíli žehral na startovní bloky. „Jsou nejhorší, jaké jsem kdy zažil,“ čertil se, načež mezinárodni atletická federace IAAF reagovala, že úplně stejné byly před dvěma lety na šampionátu v Pekingu.

„Bloky jsou dost krátké a úzké a Usain, jak má velkou nohu, tak se mu tam nevejde celá, špatně se tam nastavuje sklon. Nedivím se, že mu nesedí,“ hlásil český čtvrtkař Pavel Maslák.

Poslední šance ve štafetě

V semifinále už vypadal Bolt mnohem suverénněji, i když zase doháněl ztrátu z úvodních metrů. Stadión skandoval: „Usain Bolt“ a moderátor se ptal, jestli se do hlediště stadiónu nepřestěhoval celý Kingston. Ostatně i počet jamajských vlajek se blížil množství britských.

Na světelné tabuli se na chvilku chybně objevilo pořadí: 1. Coleman, 2. Fisher. Bolt pozdvihl obočí, diváci se začali smát, po chvíli už se bahrajnský sprinter sesunul na sedmé místo a druhé patřilo jamajské legendě, která si poslední metry kontrolovala.

Bolt se po doběhu jen optal, zda postoupil i jeho tréninkový parťák Yohan Blake. V ten moment nepochyboval, že jeho rozlučka bude zlatá…

Ještě bude mít jednu šanci, příští týden bude chtít dát atletice sbohem aspoň jako součást vítězné jamajské štafety.

Reklama