Hlavní obsah

Jel jsi jen na výlet, přečetl si Helcelet. Naštval se a vystoupal vzhůru

Michal Osoba (Londýn)Sport.cz

Je specialistou na parádní stíhací jízdy. Vloni v Amsterdamu z nepříliš vyvedeného prvního dne vybojoval evropské stříbro, na mistrovství světa v Londýně se Adam Sebastian Helcelet vydrápal z dvacáté pozice po prvním dnu na výbornou osmou příčku se součtem 8222 bodů.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Adam Sebastian Helcelet při oštěpařské části desetiboje na MS v Londýně.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Oštěp a desetiboj na MS

Po nevydařených prvních dvou disciplínách asi berete takový výsledek všemi deseti.

Jednoznačně jsem spokojený, tohle jsem absolutně nečekal. Je to můj životní výsledek na venkovním mistrovství světa, mám hroznou radost. S trenérem (Josefem Karasem) jsme si naplánovali, že první den hodíme za hlavu a pojedeme svůj závod, může se stát, že hodně soupeřů odpadne, což se také stalo. Oštěp (osobní rekord 71,56 m) mě vrátil do hry, nahnal jsem spoustu bodů, ale nečekal jsem, že se posunu tak dopředu.

Potvrdil jste si, že když vám vyjdou všechny disciplíny, nejste ze hry ani o světové medaile?

Dělám desetiboj proto, abych medaile sbíral, kdybych si na ně nevěřil, nemusím to dělat. Bohužel po Götzisu jsem nebyl fit a po zranění jsem se nestihl vyzávodit. Teď jsem ale zdravý a zkusím na to navázat už na halovém mistrovství světa. Pořád musím makat a snad něčeho velkého ještě dosáhnu.

Výrazným posunem po prvním dnu jste prokázal silnou vůli.

Já se v pátek trochu naštval, když jsem viděl zprávy od fanoušků, co psali, že tu nemám co dělat, jel jsem jen na výlet… A tak jsem Denče (přítelkyni Rosolové) říkal: Zlepším se o deset míst a budu do desátého místa. Povedlo se.

Takové zprávy vám psali, nebo jste pročítal internetové diskuze?

V diskuzích, ale měl jsem i zprávy. Ale tohle sportovec nesmí řešit, bohužel někteří fanoušci takoví jsou, že když se daří, jsou nadšení a když ne, dávají to najevo takhle. Možná mi i pomohlo, že jsem se zdravě naštval.

Reklama