Hlavní obsah

Semenyaová má výhodu, ukázala studie. Neměla by závodit se ženami, tvrdí Dvořák

Londýn

Stejně jako každý triumf jihoafrické běžkyně Caster Semenyaové vzbudil i ten londýnský vášnivé diskuze. Od posměšků po jejím vítězství v roce 2009 v Berlíně se posunuly spíše k vědeckým debatám, ale efekt je stejný. Mezinárodní federace IAAF dál nemá jasno, jak nakládat se závodnicemi, které disponují výrazně vyšší hladinou testosteronu.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Caster Semenyaová salutuje na MS v Londýně po zisku zlata na osmistovce.

Článek

Po svém prvním zlatu před osmi lety si musela Jihoafričanka vyslechnout své i od soupeřek. „Pro mě není žena, nemá smysl s tím soutěžit a není to spravedlivé,“ chrlila Italka Elisa Cusmaová. „Vždyť se na ní podívejte,“ opovržlivě ukazovala Ruska Maria Savinovová, tedy běžkyně, která musela vracet svá zlata z MS 2011 i OH 2012 kvůli dopingu.

Semenyaová musela podstoupit testy, jejichž výsledky nebyly zveřejněny, ale do médií unikly zprávy, že Jihoafričanka nemá vaječníky, ale mužské pohlavní orgány.

Federace ji přiměla k léčbě, která měla snížit hladinu testosteronu v těle, ale výrazný pokles formy Semenyaové patrný nebyl.

Lhůta vyprší

Předloni se navíc v podobné kauze obrátila na Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) indická sprinterka Dutee Chandová a CAS rozhodl, že neexistují dostatečné důkazy o tom, že vyšší hladina testosteronu atletky zvýhodňuje. IAAF dostala dva roky na nové důkazy a lhůta letos vyprší.

Zatím byla zveřejněna studie, podle níž jsou atletky s vyšší hladinou testosteronu zvýhodněny o 1,8 až 4,5 procenta. „Má své důvody, proč je testosteron zakázaná látka. Má anabolický efekt, zvyšuje sílu svalů, takže je s ním člověk i rychlejší. To je jasná výhoda,“ řekl deníku Telegraph profesor John Brewer z univerzity ve Twickenhamu.

„Ale co s tím? Zakážeme Keňanům závodit, protože žijí ve vysoké nadmořské výšce a využívají kyslík efektivněji? Testosteron je jen jednou z proměnných v těle, které ovlivňují výkon,“ připomíná Brewer.

Nepřemýšlí, co bude

Jenže samotné atletky se s podobnými argumenty těžko smiřují, zvláště když medaile sbírají i další půlkařky, které z evropského pohledu mají mužské rysy: Francine Niyonsabaová z Burundi a Margaret Wambuiová z Keni.

A tak třeba šéftrenér českých atletů Tomáš Dvořák má jasný názor: „Mají výhodu a to je mi proti mysli. Prostě bych jim zakázal závodit se ženami. Řeší se to špatně a měl by se brát ohled na tu většinu, protože ty holky to musí neskutečně štvát.“

Semenyaová teď musí počkat na nový verdikt IAAF. „Jsem atletka, dělám svou práci, oni svojí. Nepřemýšlím, co jednou bude, to by byla ztráta času,“ tvrdí běžkyně, která se svým vítězným časem z Londýna 1:55,16 je osmá v historii, necelé dvě sekundy za světovou rekordmankou Jarmilou Kratochvílovou.

Považujete za správné, že Caster Semenyaová z Jihoafrické republiky závodí se ženami?
Ano
13,5 %
Ne
86,5 %
Celkem hlasovalo 15511 čtenářů.

Reklama