Hlavní obsah

Cechlová si na ME vezme čepici, rukavice i manžela

PRAHA

Diskařka Věra Cechlová neponechá nic náhodě a na mistrovství Evropy do Göteborgu si za dva týdny pro jistotu vezme i čepici a rukavice. Nechce, aby se opakovala situace z loňského mistrovství světa v Helsinkách, kde její soutěž byla vinou chladu a deštivého počasí o den odložena a pozdější bronzová medailistka si musela teplé propriety půjčit od desetibojaře Tomáše Dvořáka. V Göteborgu jí bude fandit i manžel Jakub.

Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Diskařka Věra Cechlová-Pospíšilová.

Článek

"Ale samozřejmě bych byla radši, kdyby bylo teplo," prohlásila Cechlová. Počítá prý ale s horší variantou. "Pro jistotu," uvedla s úsměvem na dnešní tiskové konferenci v Praze, ale přitom se oklepala při vzpomínce na teploty pod deseti stupni Celsia a prudké deště v Helsinkách, kde získala první velkou medaili v kariéře.

Bude obhajovat čtvrté místo z Mnichova, ale sama věří ve zlatou medaili. "Každý sportovec chce vyhrát, nebudu to zastírat," pravila. Mezi soupeřkami jí bude chybět Natalja Sadovová, které dostala dvouletý trest za doping. Ruska přitom byla před Cechlovou i loni v Helsinkách, stejně jako na olympijských hrách v Aténách, kde byla česká diskařka čtvrtá a Sadovová vyhrála.

"Popravdě řečeno, byla bych raději, kdyby závodila a já bych ji porazila," prohlásila Cechlová. K jejímu dopingovému případu se nechtěla moc vyjadřovat, pouze si myslela, že před OH v Pekingu se Ruska k atletice vrátí. "Nemůžu se na každého soupeře koukat, jestli podvádí, když nemám žádné důkazy," prohlásila. Sadovová porazila Cechlovou i před čtyřmi lety na ME v Mnichově.

Do šampionátu už závodit nebude

Do Göteborgu si s sebou vezme také manžela Jakuba, který si výlet na sever zaplatil ze svého, aby poprvé na vlastní oči viděl velký závod své ženy. Zřejmě tak může být roztržena tradiční dvojice na pokoji. Cechlová loni na MS bydlela s další bronzovou medailistkou tyčkařkou Pavlou Hamáčkovou. "Pavla to ještě neví, ale asi dám přednost Janě," připomněla svou novou tréninkovou partnerku koulařku Kárníkovou. "No a ve hře je samozřejmě Jakub," usmívala se.

Velká česká atletická naděje na cenný kov se v přípravě potýkala s lehkým zraněním kotníku, ale už je v pořádku. Přesto nehodlá riskovat a už nebude před šampionátem závodit, všechno tréninkové úsilí soustředí právě na Göteborg. "Je to model, který směřujeme k olympijským hrám v Pekingu," vysvětlila.

Do tréninku nově zařadila i běh na lyžích, ačkoliv na běžkách do té doby nikdy nestála. "Dávala jsem pozor, i když Jakub mě vzal rovnou na sjezdovku. Trenér by mě asi nepochválil, kdybych přijela s nohama v sádře," smála se. "I když poprvé jsem myslela, že je zahodím a nikdy nechci vidět," uvedla.

Dva týdny strávila také s aktuálně třetí oštěpařkou světa Barborou Špotákovou. "Dělám atletiku, nejen disk. Běhala jsem s ní a dělala odrazy," řekla. "Kondičně jsem na tom dobře," ujistila a dodala, že tradičně s Hamáčkovou vymyslí i nějaký speciální účes na finále. Na studeném a promáčeném MS v Helsinkách jí zapletená trikolóra ve vlasech přinesla štěstí.

Reklama