Hlavní obsah

Sprinter Gatlin měl pozitivní dopingový test

NEW YORK

Americký atlet Justin Gatlin neprošel po dubnovém štafetovém závodě v Kansas City dopingovou kontrolou. Olympijský vítěz, mistr světa a spoludržitel světového rekordu na 100 metrů v sobotu v oficiálním prohlášení uvedl, že měl pozitivní test na testosteron. Hrozí mu doživotní trest, neboť byl již před pěti lety pozitivně testován na amfetamin.

Článek

"Antidopingová agentura Spojených států mě informovala, že jsem byl po závodě štafet 22. dubna v Kansas City pozitivně testován na 'testosteron nebo jeho odnož'," řekl Gatlin v prohlášení, které zveřejnila agentura Reuters. Čtyřiadvacetiletý Američan pak 12. května na mítinku v Dauhá zaběhl čas 9,77 sekundy, čímž vyrovnal světový rekord Jamajčana Asafy Powella.

V roce 2001 zrušila Mezinárodní atletická federace IAAF Gatlinovi dvouletý trest, neboť zakázanou látku amfetamin obsahoval lék, který bral už deset let. Funkcionáři však atleta varovali, že příští prohřešek pro něj může znamenat konec kariéry.

Odhlášení ze závodů pro zranění nohy

"Neumím si tento výsledek testu vysvětlit, protože jsem nikdy vědomě neužil žádnou zakázanou látku, ani jsem nepověřil nikoho jiného, aby mi takovou látku dal," dodal v sobotu Gatlin, jenž naposledy běžel na domácím šampionátu koncem června v Indianapolisu. Z dalších závodů se poté odhlásil, jako důvod uvedl zranění nohy.

Rodák z newyorského Brooklynu prohlásil, že od doby, kdy se dozvěděl o pozitivním výsledku testu, plně spolupracuje s antidopingovou agenturou USADA. "Jsem jim plně k dispozici po celou dobu procesu, který zahájili, a doufám, že až budou známa všechna fakta, ukáže se, že jsem neudělal nic špatného," řekl Gatlin.

Na testosteron byl pozitivně testován i Landis

Právě dopingový nález z juniorského mistrovství USA před pěti lety, jež ho stál rok závodění, je prý důvodem, proč nemá na doping ani pomyšlení. "Díky téhle zkušenosti jsem ještě ostražitější, abych nepřišel do kontaktu s žádnou zakázanou látkou, protože jakékoli porušení pravidel by mě mohlo do konce života připravit o sport, který miluji," uvedl americký sprinter.

Na testosteron byl pozitivně testován i vítěz letošní Tour de France Floyd Landis. Výsledek byl rovněž oznámen v tomto týdnu.

Reklama