Hlavní obsah

Výškař Bába musí zpátky na vrchol přes tvrdou dřinu

Výkonem 205 centimetrů ukončil český výškař Jaroslav Bába svou letošní zkrácenou sezonu pod otevřeným nebem. Bronzový medailista z olympijských her v Aténách po dlouhé zdravotní pauze zatím jen vzpomíná na skoky, kterými atakoval 240 centimetrů. Je však připraven podstoupit tvrdou přípravu a vrátit se na atletické výsluní.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaroslav Bába

Článek

Vleklé zranění kotníku levé nohy vzalo Bábovi formu. Na středeční exhibici v Ostravě jen obdivně vzhlížel k Tomáši Janků, jenž skočil 230 centimetrů. "Přišlo mi to až neuvěřitelné, jakou má formu a jak vysoko skáče. A já skáču tak strašně blbě," řekl ztrápený Bába novinářům.

Doma v Ostravě se chtěl předvést lepším výkonem. Místo toho jen zopakoval svůj týden starý počin z Hanácké laťky. Hranice 210 centimetrů už byla nad jeho síly. "To je v současnosti asi moje maximum," připustil. "Cítím se sice zdravotně v pořádku a v pohodě, nic mě nebolí, ale lehkost tomu chybí," konstatoval.

Janků je teď Bábův vzor

Po dvou nevydařených akcích však neztrácí optimismus. Naopak mu nechybí odhodlání k tréninkové dřině. Trenér Aleš Duda nedá v závěru roku Bábovi vydechnout. "Potřebuju teď pořádně potrénovat. To znamená tři měsíce tvrdé dřiny a žádné závodění. Věřím, že pak to bude úplně o něčem jiném," řekl Bába.

Inspirací je mu právě Tomáš Janků, který před časem prodělal podobné zdravotní problémy jako on, a letos zažil nejlepší sezonu v kariéře korunovanou druhým místem na mistrovství Evropy. Bába věří, že se vydá v jeho stopách. "Kdysi měl potíže s kolenem, kolem třicítky si ale udělal osobák a největší úspěchy. Teď je vlastně takový můj vzor," uvedl Bába.

Dvaadvacetiletý karvinský rodák nepochybuje, že už do halové sezony se vrátí v lepší formě. A doufá, že tréninková píle ho vynese zpátky poblíž hranice 240 centimetrů. "Mojí výhodou je, že jsem ještě mladý. Myslím si, že po pořádném tréninku se do toho zase dostanu a budu skákat ještě vysoko," prohlásil Bába optimisticky.

Reklama