Hlavní obsah

Po štrece za volantem relaxoval mezi pstruhy. Juška vládne Evropanům, žádného se nebojí

Turnov

V Turnově by snad nejradši skákal pořád. Vloni na Memoriálu Ludvíka Daňka dálkař Radek Juška překonal letitý český rekord Milana Mikuláše, v úterý výkonem o dva centimetry kratším 827 cm skočil do čela letošních evropských tabulek. A to absolvoval jen čtyři pokusy.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Dálkař Radek Juška při Memoriálu Ludvíka Daňka v Turnově.

Článek

Proč jste poslední dva skoky vynechal?

Původně byly v plánu dokonce jen tři, ale chtěl jsem zkusit ještě jednu ránu po těch 827. Ve středu odlítám na Diamantovou ligu do Říma, tak jsme chtěli simulaci pro mistrovství Evropy, kdy máme kvalifikaci se třemi pokusy, pak den volna a finále.

Na skvěle obsazenou soutěž v Římě jste se naladil jistě skvěle…

Tím třetím pokusem ano, do té doby to tak dobře nevypadalo, dvakrát jsem přešlápl.

Ale zejména druhý pokus s přešlapem byl hodně dlouhý…

Ten byl trefený, vypadal daleko. Klidně to mohlo být kolem 835 nebo 840. Rozhodně jsem spokojený, byl to první závod z plného rozběhu. Oproti loňsku jsem se zase posunul, i při závodě z kratšího rozběhu jsem na extralize skočil o dvacet centimetrů dál.

V evropských tabulkách jste se dostal na první místo před Řeka Tentogla.

To je super. Ale hlavní bude si tu formu odvést na mistrovství Evropy v Berlíně.

Tento týden máte dost nabitý. V pondělí tisková konference v Ostravě, úterý a čtvrtek závody…

Je toho dost. Za volantem mám teď nějakých 600 kilometrů, po takové cestě to byl super výkon. Docela jsem se bál, aby mě ta cesta nepoznamenala, také jsem se byl projít tady k řece se zaledovat. To bylo příjemné, kolem plavali pstruzi… Jsem rád, že do Říma už letím letadlem a nemusím řídit.

V Římě jste si předloni odbyl svoji premiéru na Diamantové lize.

Tehdy jsem byl za zelenáče, hecoval mě (olympijský vítěz) Greg Rutherford. Vloni jsem byl ve Stockholmu, teď mě čeká třetí Diamantová liga. Už to beru jako normální závod s klukama, s nimiž se potkávám na velkých akcích.

V Evropě asi teď není soupeř, z něhož byste musel mít přehnaný respekt…

Nechci znít namyšleně, ale myslím, že si můžu věřit na všechny. I při halovém mistrovství světa jsem byl letos z Evropanů nejlepší. Je tam mladý Řek Tentogloglu, Němec Hartmann… Doufám, že to bude v Berlíně pořádný boj.

Reklama