Hlavní obsah

Milióny lidí žasly nad jeho veleskokem! Teď kvůli němu přeměřují doskočiště

Ostrava

Organizátoři Zlaté tretry si po víkendu vzali metr, vyrazili na plochu vítkovického stadiónu a raději přeměřili vzdálenost od odrazového prkna po konec pískového doskočiště. Výsledek? 17 metrů. To bude na souboj nejlepších dálkařů planety při středečním mítinku určitě stačit.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Co předvede kubánský dálkař Juan Miguel Echevarría v Ostravě?

Článek

Celou akci spustili po nedělní Diamantové lize a úchvatném vystoupení Juana Miguela Echevarríi. Ve Stockholmu doplachtil na 883 cm, byť mu do zad vál vítr o desetinu nad povolenou hranici dvou metrů za sekundu. A devatenáctiletý Kubánec doletěl téměř až na úplný konec pískového doskočiště.

„Bylo krátké. Každý, kdo skočil kolem osmi a půl metru, měl problémy. Já také cítil, že už jsem narazil po dopadu do konce, odnesl jsem si jen malou odřeninu, nic velkého. Tady to bude určitě lepší,“ hlásila po příjezdu do Ostravy kometa letošního roku.

Video s Echevarríovým letem obletělo svět, na internetu má milióny zhlédnutí. „Sám jsem ho viděl asi stokrát,“ usmívá se český rekordman Radek Juška. V době stockholmského mítinku zrovna regeneroval v kryokomoře. „Pak jsem koukl na výsledky a nemohl jsem uvěřit. Hned jsem to video na internetu začal hledat,“ líčí Juška.

Světový rekord i bájná devítimetrová hranice jsou v dálkařském světě zase aktuálním tématem. Velkým Echevarríovým rivalem je Jihoafričan Luvo Manyonga, muž, jenž si prošel nelehkou životní cestou od drogově závislého mladíka po mistra světa.

Před zraky rekordmana

A podobné soupeření mezi Mikem Powellem a Carlem Lewisem vygradovalo v jejich památný souboj na mistrovství světa v Tokiu 1991, při němž Powellův výkon 895 cm ukončil více než dvacetiletou vládu světového rekordu Boba Beamona. „Také si můžeme vzájemně pomoct k lepším výkonům,“ je přesvědčený šestadvacetiletý Manyonga.

Powell jako host Zlaté tretry bude ve středu očitým svědkem souboje svých nástupců. „To je pro nás velké plus. Už jsme se s Mikem bavili v roce 2010, kdy jsem vyhrál juniorské mistrovství světa, říkal, že nová generace dálkařů má velký potenciál,“ vybavuje si Manyonga. Jenže Powellův světový rekord dál zůstává v platnosti…

Pokud se na Zlaté tretře nebude třást Američanovo světové maximum, minimálně rekord mítinku by v ohrožení mohl být. Drží ho Echevarríův hvězdný krajan, Iván Pedroso doskočil před dvaceti lety na 835 cm.

Juška už má energii

„Daří se mi letos stabilně skákat kolem 840, mohl by padnout,“ přikyvuje kubánský teenager. „Také si na něj věřím. Ale možná by ho měl nejdříve překonat Radek, ten je tu doma,“ pohlédl Manyonga na Jušku.

„To jsem rád, že mi tak věří,“ usmál se halový vicemistr Evropy z roku 2015. Letos se blýskl v Turnově skokem dlouhým 827 cm, s nímž je stále nejlepším Evropanem sezóny, další dva závody mu ale tolik nevyšly.

„Neměl jsem tolik energie, proto jsme zrušili i start ve Stockholmu. Teď už jsem nabral síly. Kluci předváději neskutečné skoky, tak doufám, že se přidám,“ věří Juška, že bude důstojným soupeřem v nabitém poli hvězd, které vedle Echevarríi a Manyongy tvoří i olympijský vítěz z Ria Jeff Henderson z USA.

Nejlepší skokani historie (včetně větrných výkonů)
899 Mike Powell (USA)Sestriere 1992
vítr 4,2 m/s, regulérně 895 cm v Tokiu 1991
896 Iván Pedroso (Kuba)Sestriere 1995
neuznáno kvůli zakrytému větroměru
891 Carl Lewis (USA)Tokio 1991
vítr 3,0 m/s, regulérně 887 cm ve stejném závodě
890 Bob Beamon (USA)Mexico City 1968
regulérní výkon, světový rekord o 55 cm
886 Robert Emmijan (SSSR)Cachkadzor 1998
dodnes platný evropský rekord
883 Juan Miguel Echevarría (Kuba)Stockholm 2018
vítr 2,1 m/s, desetinu nad povolenou hranicí

Reklama