Hlavní obsah

Česko - Tunisko 80:66První test vyšel. Basketbalisté pod Satoranského taktovkou zvítězili

Praha

První zápasový test před mistrovstvím světa v Číně se českým reprezentantům herně i výsledkově povedl. Národní tým zahájil domácí turnaj na pražské Královce vítězstvím 80:66 nad dalším účastníkem šampionátu Tuniskem, když měl navrch v obraně i útoku. Střelecky reprezentaci táhli Vojtěch Hruban a Tomáš Satoranský, shodně autoři 16 bodů. O víkendu se české mužstvo utká ještě s Polskem a Jordánskem.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tomáš Satoranský se postaral o šestnáct bodů

Článek
Fotogalerie

Domácí si od začátku trpělivě budovali náskok, vycházely jim hlavně útočné kombinace. „Snažili jsme se nepodlehnout tuniskému chodícímu stylu basketu a hrát hodně rychle dopředu. Hlavně, že už se po nekonečných tréninkových dnech začalo hrát," říkal Hruban, jenž měl celý zápas jistou ruku.

„V obraně tam byly nějaké chybičky vinou horší komunikace, to ještě musíme vychytat," dodal český křídelník. Přitom dohrával s tržnou ránou na nose, když ho Hadídaní trefil loktem. „Spíš to byla nešťastná nehoda, než nějaká tvrdost soupeře. Spravilo to pár stehů," mínil Hruban.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zprava největší hvězda českého týmu Tomáš Satoranský a Mourad Mabrouk z Tuniska.

Český tým se dopustil pouhých jedenácti zrát míče, zatímco Tunisko jich mělo 22. „Byl jsem před zápasem ohledně výkonu trochu skeptický, protože v této hale jsem snad v životě neměl dobrý zápas. V pátek večer se mi ale hrálo docela dobře, z celého týmu byla znát chuť. Máme před startem mistrovství celkem slušnou porci celkem devíti utkání, to budou dobré prověrky," usmíval se Satoranský, jenž zaujal i efektní smečí.

Na hře reprezentace se ale projevil slabší doskok. I když Balvín dělal co mohl, pod košem měl přece jen navrch Salah Medžrí, který hrál za Dallas v NBA. Českou slabinou je i úspěšnost pouhých 56 procent při trestných hodech. „Tušil jsem, že to na úvod nebude stoprocentní výkon. Chtěl bych mužstvo vidět hlavně víc běhat. Jsem si ale jistý, že každý další zápas budeme vypadat líp i ohledně týmové chemie" mínil trenér českého výběru Ronen Ginzburg s vírou, že forma bude směrem k MS gradovat.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Domácí Jaromír Bohačík a Zied Channoufi z Tuniska.

Zatím má izraelský kouč na čem pracovat. „Satoranský, Balvín nebo Schilb se k nám připojili až později, takhle všichni společně jsme byli pohromadě jen čtyři tréninkové dny. Jistě budeme řešit za pochodu spoustu problémů a zápasové testy ukáží, co s nimi dělat. Snažíme se v této fázi soustředit především sami na sebe, než nějak řešit soupeře," mínil Ginzburg.

V sobotu od 17:30 hraje národní tým s Polskem a v neděli od 15.00 h nastoupí proti Jordánsku.

Přípravný turnaj basketbalistů v Praze
ČR - Tunisko 80:66 (29:24, 47:36, 65:50)
Nejvíce bodů: Hruban a Satoranský po 16, Auda 13 - Madžrí a Mabrúk po 13, Kniva 9. Fauly: 21:20. Trestné hody: 18/10 - 17/12. Trojky: 6:4. Doskoky: 27:34.
Polsko - Jordánsko 92:51 (28:10, 51:23, 71:39)

Reklama

Související témata: