Hlavní obsah

Španělsko – Polsko 90:78 Španělé jsou mezi elitní čtyřkou, o finále by Češi hráli právě s nimi. Argentinci zaskočili Srby

Aktualizováno

Basketbalisté Španělska postoupili do semifinále MS v Číně. Polsko zdolali 90:78 a o finále se utkají s vítězem duelu mezi českými reprezentanty a Austrálií. Argentinci porazili ve čtvrtfinále favorizované obhájce stříbrných medailí Srby 97:87 a jsou prvními semifinalisty. O finále budou hrát s vítězem středečního utkání mezi úřadujícími šampiony z USA a Francií.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Polák Adam Waczynski (vlevo) se snaží přejít přes Španěla Juancha Hernangomeze.

Článek

Španělé získali v roce 2006 titul, na obou dalších šampionátech pak ale skončili právě ve čtvrtfinále. Tentokrát se mezi nejlepší čtveřici dostali, třebaže s nimi polské mužstvo dlouho drželo krok.

Svěřenci amerického trenéra Mikea Taylora, který v minulosti pracoval jako asistent kouče Pavla Budínského u české reprezentace, nezachytili španělský nástup do druhé půle a rázem prohrávali o 14 bodů.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Mateusz Ponitka (vlevo) z polského týmu a Španělé Marc Gasol a Juancho Hernangomez.

Ztrátu už nedokázali smazat, i když se zejména jejich nejlepší střelec A. J. Slaughter hodně snažil: jeho součet se zastavil na 19 bodech, stejně úspěšný byl ve španělském týmu rozehrávač Ricky Rubio. Koncovku definitivně rozhodla jedenáctibodová šňůra vítězů, na španělské straně pak už mohli dohrávat náhradníci.

Poláci se na mistrovství světa dostali po 52 letech, při své jediné předchozí účasti skončili v roce 1967 pátí. To mohou zopakovat, pokud v Číně vyhrají oba zbývající zápasy

Srbské mužstvo s hvězdami NBA Nikolou Jokičem a Bogdanem Bogdanovičem po porážce se Španělskem na závěr osmifinálové skupiny utrpělo druhou prohru za sebou. Svěřenci Saši Djordjeviče si tím zkomplikovali cestu na olympijské hry v Tokiu, kam se z mistrovství světa probojují dva nejlepší evropské týmy.

Ve hře o přímý postup jsou i čeští basketbalisté, které čeká ve středečním čtvrtfinále Austrálie. Pokud Francie nezaskočí favorizované Američany, znamenala by výhra svěřenců Ronena Ginzburga zároveň účast na olympijském turnaji.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Argentinec Luis Scola (vlevo) se snaží prosadit proti Srbům.

Srbové budou chybět mezi nejlepší čtveřicí poprvé od roku 2006, kdy v ní Argentinci naopak naposledy byli. Tým kolem veterána Luise Scoly vyhrál v Číně i šesté utkání a útočí na první medaili po 17 letech. V roce 2002 vybojovali argentinští reprezentanti stříbro a Scola byl tehdy u toho.

Nyní může devětatřicetiletý hráč s bohatými zkušenostmi z NBA na tento úspěch navázat. K vítězství nad Srbskem přispěl Scola 20 body a byl nejlepším argentinským střelcem. Zdatně mu sekundoval Facundo Campazzo, který k 18 bodům přidal 12 asistencí, šest doskoků a tři získané míče.

Argentinci téměř celý zápas vedli, ale definitivně zlomili soupeře až v závěrečné čtvrtině, do které vstoupili s jednobodovým vedením. Srbové se po nástupu do poslední části ujali trojkou vedení 70:68, na kterou jihoamerický tým odpověděl stejnou mincí a v dalším průběhu už náskok nepustil.

Mistrovství světa basketbalistů v Číně – čtvrtfinále:
Argentina – Srbsko 97:87 (25:23, 54:49, 68:67)
Nejvíce bodů: Scola 20, Campazzo 18, Garino 15, Deck 13, Vildoza - Bogdanovič 21, Bjelica 18, Jokič 16, Lučič 12.
Španělsko – Polsko 90:78 (22:18, 46:41, 67:58)
Nejvíce bodů: Rubio 19, W. Hernangómez 18, Fernández 16, J. Hernangómez 14, M. Gasol 10 - Slaughter 19, Waczyňski 15, Sokolowski 11, Kulig 10

Reklama

Související témata: