Hlavní obsah

Basketbalistky Washingtonu poprvé vyhrály WNBA

Praha

Basketbalistky Washingtonu se poprvé v historii staly šampionkami WNBA. Tým z metropole USA vyhrál finálovou sérii s Connecticutem 3:2 na zápasy a vynahradil si loňské zklamání, kdy v soubojích o titul nestačil na Seattle. Ve čtvrtečním rozhodujícím duelu zvítězily Mystics v domácí hale 89:78.

Foto: Jessica Hill, ČTK/AP

Basketbalistky Washingtonu se poprvé v historii staly šampionkami WNBA

Článek

Nejužitečnější hráčkou finále byla vyhlášena belgická pivotka Emma Meessemanová, jež v posledním utkání sezony nastřílela z pozice náhradnice 22 bodů a potřetí v sérii překonala dvacetibodovou hranici.

Bronzová medailistka z předloňského mistrovství Evropy v České republice a trojnásobná vítězka Evropské ligy získala ocenění jako první rezervní hráčka v historii. V NBA to dokázal jen Andre Iguodala z Golden State v roce 2015.

Držitelka ocenění MVP pro nejlepší hráčku sezony Elena Delle Donneová dala jen o bod méně, ačkoliv ji v celé sérii limitovaly potíže s vyhřeznutými ploténkami. Třicetiletá hvězda, jež byla nejužitečnější hráčkou ligy i v roce 2015, přidala primát ve WNBA ke zlatým medailím z olympijských her (2016) a mistrovství světa (2018).

Delle Donneová získala titul při třetí finálové účasti, kromě loňska neuspěla ještě v roce 2014 s Chicagem. Trenér Mike Thibault, rekordman soutěže podle počtu vítězných utkání, dokonce proměnil až čtvrtý pokus, poté co před lety už dvakrát neuspěl právě s Connecticutem (2004 a 2005). Tým Sun po třetí finálové porážce na titul stále čeká.

"Spousta lidí se ptala, proč jsem přestoupila (před sezonou 2017) do týmu, který nepostoupil do play off. Důvodem byl trenér, věděla jsem, že buduje něco mimořádného," prohlásila Delle Donneová, jež byla také jednomyslně zvolena do All Star týmu soutěže. Dostala se do něj popáté v kariéře stejně jako Brittney Grinerová z Phoenixu, doplnily je Courtney Vanderslootová z Phoenixu, Chelsea Grayová z Los Angeles a Natasha Howardová ze Seattlu.

V poraženém týmu na titul nedosáhla mimo jiné opora USK Praha Alyssa Thomasová, přestože v pátém duelu zazářila s 21 body, 12 doskoky a šesti asistencemi. Sekundovala jí Jonquel Jonesová, autorka 25 bodů a devíti doskoků.

Reklama

Související témata: