Hlavní obsah

V Pardubicích funguje éra po Sandersovi. Jdeme po správné cestě, tvrdí manažer

Pardubice

Zásadní změnu oproti minulosti vstřebávají basketbalisté BK Pardubice. Přední celek nejvyšší ligové soutěže odstartoval na podzim novou etapu, která je charakteristická nejen odchodem několika cizinců včetně bývalého trenéra, ale i důrazem na české hráče. „Zatím jdeme po správné cestě,“ tvrdí generální manažer klubu Martin Marek v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout, Právo

Levell Sanders v Pardubicích skončil. Klub teď rozjíždí novou éru.

Článek

V Pardubicích začala takříkajíc éra po Levellu Sandersovi. Čím se tedy vyznačuje aktuální snažení klubu?

Levell Sanders byl tady dlouho jako hráč v několika obdobích, stal se postupně asistentem trenéra a v posledních letech i hlavním trenérem. Loni v létě jsme si řekli, že chceme budovat české jádro hráčského kádru. Obměnili jsme i trenéry, přišel Kenneth Scalabroni a herní progres se zatím jeví v dobrém světle. Basketbal není jen o financích, ale vyhodnotili jsme si, že práce musí dávat nějaký smysl. Jsme rádi, že v kádru zůstal i čtyřicetiletý kapitán Radek Nečas, klobouk dolů před ním.

Jaké poučení jste si vzali z minulé sezony?

Honili jsme hodně zajíců na více frontách. Spíše jsme se teď zklidnili a budujeme tým malinko od základu. Jelikož jsme minule skončili až na pátém místě v lize, chybíme v lepších evropských pohárech. Hrajeme jen Alpen Adria Cup a už jsme postoupili ze skupiny.

Takže účast v této soutěži splňuje očekávání?

Uspěli jsme ve všech pěti odehraných zápasech, šestý s polskými Gliwicemi se ale už neuskuteční, protože soupeř nepřijede. Ani kvůli kontumaci to není narušení soutěže, protože by zápas vzhledem k vývoji ve skupině už nic neřešil. Jsme ve čtvrtfinále, střetneme se se slovenskými Levicemi a chceme se dostat co nejdál.

Co rozhodlo o přestupu reprezentačního rozehrávače Tomáše Vyorala z mistrovského Nymburka právě do Pardubic?

Mohl si vybírat, ale rozhodl se pro Pardubice. I vzhledem k dřívější spolupráci s novým trenérem Scalabronim, pod nímž Vyoral kdysi působil v USK Praha. Tomáš zatím táhne náš tým, ale potřebovali bychom herní efekt rozložit i na více hráčů.

Vyoral je společně s opavským Šiřinou a Palyzou z Olomoucka jedním ze tří reprezentantů z české ligy, kteří působí jinde než v Nymburce. Jak vidíte pozici ostatních klubů vůči nymburskému mistru?

Odstup Nymburka od ostatních je veliký i pro nás. Prostě Nymburk se sedmi reprezentanty s dlouhodobým smlouvami a kvalitními cizinci je prostě odskočený vůči zbytku ligy. Hraje pravidelně Ligu mistrů, má super pozici v rámci českého basketbalu. Ale to je spíš téma pro nymburský klub. My se soustředíme na to, abychom obstáli v ligové konkurenci co nejlépe.

Reklama

Související témata: