Hlavní obsah

Basketbalisté si o postup na OH v Tokiu zahrají za rok v létě

Praha
Aktualizováno

České basketbalisty příští rok čeká kvalifikace o postup na odložené olympijské hry v Tokiu od 29. června do 4. července. O novém termínu turnaje v kanadské Victorii, kde národní tým ve skupině B narazí na Uruguay a Turecko, dnes informovala FIBA.

Foto: Václav Mudra/ČBF

České basketbalisty příští rok čeká kvalifikace o postup na odložené olympijské hry v Tokiu

Článek

Původně měla česká reprezentace bojovat o místo na hrách letos na konci června. Olympiáda ale byla kvůli pandemii koronaviru přesunuta na příští léto. "Při plánování s Mezinárodním olympijským výborem jsme vzali v úvahu vytížení hráčů, kalendáře klubových soutěží i přípravu reprezentací," uvedla FIBA v prohlášení.

Kvalifikační turnaj odstartuje 29. června a skončí devatenáct dní před startem her v Tokiu. "Termín byl Mezinárodním olympijským výborem výjimečně schválen s ohledem na zmiňované faktory a také kvůli mimořádným okolnostem, které vedly k přeložení her v Tokiu," dodala FIBA.

Češi si místo v kvalifikaci zajistili díky šestému místu na loňském mistrovství světa v Číně, kterým při první účasti na šampionátu v historii samostatné republiky vyrovnali československé maximum. Na olympiádě basketbalisté v historii samostatné republiky ještě nikdy nestartovali.

Ve Victorii v základní skupině výběr trenéra Ronena Ginzburga narazí na Uruguay a Turecko, ve skupině A se potkají Kanada, Čína a Řecko. Do semifinále projdou dva nejlepší celky z každé skupiny a místo na hrách si zajistí vítěz finále. Další kvalifikační turnaje se budou hrát ve Splitu, Kaunasu a Bělehradě.

Reklama