Hlavní obsah

Skvěle. Nymburk si poradil se Zaragozou a v Lize mistrů vyhrál osmifinálovou skupinu

Basketbalisté Nymburka porazili v závěrečném utkání v osmifinálové fázi Ligy mistrů doma v přímém souboji o vítězství ve skupině L Zaragozu 98:78. Po týdnu soupeři oplatili porážku ze Španělska 71:90. Podílel se na tom 25 body a devíti asistencemi americký křídelní hráč Omar Prewitt. Hostům nebyl nic platný double double Nicolase Brussina za 12 bodů a 11 doskoků.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva Jakub Tůma z Nymburka a Jonathan Barreiro ze Zaragozy.

Článek

"Dnes jsme zahráli velmi dobře. Před týdnem jsme s nimi prohráli o dvacet, ale sebrali jsme se a dnes jsme je stejně přejeli doma. Všichni hráli skvěle. Půjčovali jsem si míč a dokázali jsme si, že jsme schopni porazit kohokoli," řekl Prewitt.

Tým kouče Orena Amiela ve čtvrtfinále závěrečného turnaje, který se uskuteční od 6. do 9. května, narazí na jednoho z trojice ze druhých míst z ostatních čtyř skupin - tureckou Karsiyaku, španělský Burgos, který obhajuje titul, či francouzský Štrasburk s bývalým hráčem Středočechů a českým reprezentantem Jaromírem Bohačíkem. O datu losu i místě konání Final Eight se rozhodne v pátek.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva Jonathan Barreiro ze Zaragozy a Stephen Zimmerman z Nymburka.

"Je skvělé skončit první ve skupině, ve které byly tři opravdu velké kluby ze silných lig. Všem jsme ukázali, že na Final 8 určitě budeme hrozbou," doplnil Prewitt.

Nymburk v úvodu nabral po trojkách Robina Benzinga a Dylana Ennise šestibodovou ztrátou a postupně ji smazával. Do vedení se dostal poprvé v 6. minutě díky Prewittovi, také trojkou na něj navázal Petr Benda a díky osmibodové šňůře to rázem bylo 23:17. Domácí trefili v úvodní čtvrtině šest trojek z jedenácti pokusů i díky trefě Lukáše Palyzy na konci první desetiminutovky.

"Po pomalejším startu jsme našli rytmus, proměňovali střely a v podstatě celý zápas kontrolovali," prohlásil kouč Amiel.

Ve druhé čtvrtině domácí dovolili soupeři skórovat až v 15. minutě a do té doby šňůrou 16:0 unikl Amielův tým do dvacetibodového náskoku. Španělský celek po výpadku zabral, ale stále ztrácel dvouciferným rozdílem. Za domácí stihl do poločasu Prewitt 19 bodů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva Jonathan Barreiro ze Zaragozy, Martin Kříž z Nymburka a Jacob Wiley ze Zaragozy.

Po přestávce ale soupeř stále ukrajoval ztrátu a ve 26. minutě snížil na 54:60. Na pětibodovou šňůru hostů ale Nymburk odpověděl šesti body, opět převedl na několik minut dominanci a unikl do náskoku 72:55.

Nejvyšší výhra ve skupině

Poslední čtvrtinu načal trojkou Martin Kříž a podruhé v utkání z toho byl do té doby nejvyšší rozdíl 20 bodů. Snaha Zaragozy přinesla snížení jen na 68:80, Nymburk nakonec ovládl duel naprosto jednoznačně a připsal si svou nejvyšší výhru ve skupině.

"Nechci ještě nic sumarizovat, ale postoupit podruhé za sebou na Final 8 s odlišným kádrem a ještě sbírat takové výsledky, to je obrovský úspěch pro náš klub. Zvláště s tím, čím jsme si museli v průběhu sezony projít," řekl Amiel s připomínkou komplikací s nákazou koronavirem.

"Ne každý si to uvědomuje. Mezi sebou jsme si řekli, že jsou jen dvě možnosti, jak se vypořádat s tím, co se kolem děje. A to stěžovat si a brečet, nebo vyhrávat. A já jsem rád, že si kluci vybrali cestu vyhrávat. Pokaždé jsme našli cestu, jak se s překážkami vypořádat," připojil izraelský kouč.

"Je třeba ocenit hráče, ale také mé dva kolegy Sašu (Sekuliče) a Ričku (Reimarise), kteří opravdu dřou. Jsme na všechno jen tři, taková malá armáda, ale kvalitní armáda.Těžko se mi analyzuje, proč máme nejvíce výher. Klíčem ale bude skvělá chemie v týmu. Hráči se podporují navzájem a chápu, že síla je ve smečce. Půjčují si míč, ale i těla a srdce. To je důležitější, než cokoli jiného. Jsme prostě tým," dodal Amiel.

Basketbalová Liga mistrů - osmifinále:
Skupina L - 4. kolo:
ERA Nymburk - Casademont Zaragoza 98:78 (30:23, 51:39, 75:58)
Nejvíce bodů: Prewitt 25, Palyza 18, Hruban 12 - Benzing 20, Ennis 17, Brussino 12. Fauly: 22:25. Trestné hody: 23/14 - 20/12. Trojky: 12:8. Doskoky: 38:46.
Sassari - Bamberg 83:72
1.Nymburk651532:49711
2.Zaragoza642521:52210
3.Bamberg624513:5048
4.Sassari606502:5457

Reklama

Související témata: