Hlavní obsah

Basketbalisté Nymburka a Kolína jsou po třech výhrách v semifinále play off

Basketbalisté Nymburka a Kolína postoupili v nejkratším možném termínu do semifinále ligového play off. Vítěz základní části Nymburk v třetím čtvrtfinálovém duelu zvítězil 93:69 v Ústí nad Labem, Kolín přidal třetí bod díky výhře 81:79 v dramatickém derby na palubovce Pardubic.

Foto: David Šváb, ČTK

Vojtěch Hruban z Nymburka (uprostřed) na archivním snímku

Článek

Souboj v Pardubicích nabídl několik obratů a rozhodoval se v posledních sekundách. Hosté z Kolína sice vyhráli první poločas 39:24 a ve třetí čtvrtině se dostali až do vedení o 16 bodů, domácí ale manko smazali a do čtvrté části se šlo za vyrovnaného stavu 56:56.

Pardubice, jimž chyběl distancovaný Thomas Dunans, který v pondělním duelu napadl kolínského Davida Pekárka, pokračovaly v poslední čtvrtině v tlaku. Pět minut před sirénou se dostaly do devítibodového vedení 70:61 a měly dobrou šanci na prodloužení série. Kolín si ale výhru vzít nenechal: za dvě minuty vyrovnal, a i když poté ještě jednou přišel o několikabodový náskok, deset sekund před koncem Jakub Petráš rozhodl.

Kolín tak postoupil do semifinále po devíti letech podruhé v historii. "Postoupit do semifinále přes Pardubice, které patří k jednomu z největších klubů v České republice, je pro nás velký úspěch a strašně moc si toho vážíme. Před sérií asi nikdo nevěřil, že to bude 3:0," uvedl kolínský trenér Miroslav Sodoma, jenž dnes postrádal zraněného lídra Adama Číže.

"Škoda, že jsme si nepohlídali náskok z prvního poločasu. V druhém poločase to s námi vypadalo hodně bledě, ale ukázala se síla týmu, síla kolektivu. Se štěstím, ale na druhou stranu i zkušeně jsme zvítězili o dva bodíky," dodal.

Zápas jsme si prohráli sami, říká Konvalinka

Jeho protějšek Adam Konvalinka litoval ztráty z prvního poločasu. "Řekl bych, že jsme si tenhle zápas prohráli sami, protože jsme odehráli šílenou první půlku. Sice jsme naši výraznou ztrátu stáhli hned během šesti minut druhého poločasu, ale nemít takové manko a hrát trošku v klidu hned od začátku, mohli jsme vyhrát. Místo toho jsme toho soupeři strašně moc darovali, posadili jsme ho na koně a Kolín nakonec asi zaslouženě vyhrál," uvedl.

Favorizovaný Nymburk měl v Ústí pomalejší rozjezd. První čtvrtinu prohrál 23:25, ve druhé části ale skóre otočil a dokráčel k jednoznačnému vítězství o 24 bodů. Oproti předchozím dvěma zápasům série přitom oba celky nastoupily bez svých pivotů: Slunetě chyběl Gligorie Rakočevič, Nymburku zase Stephen Zimmerman.

"Ústí hrálo dobře, prověřilo nás, což je pro nás dobře. Byl to dobrý zápas. Pak jsme ale ve druhé půli zvýšili agresivitu a dostali jsme se do vedení. Celkově to byl dobrý basketbal od obou týmů," uvedl kouč šestnáctinásobných ligových mistrů Oren Amiel.

Třetí zápasy ve zbylých dvou sériích se hrají v sobotu. Opava může zpečetit postup v Hradci Králové, souboj mezi USK Praha a Brnem je na zápasy vyrovnaný 1:1.

Čtvrtfinále play off basketbalové ligy mužů - 3. zápasy:
Pardubice - Kolín 79:81 (15:22, 24:37, 56:56)
Nejvíce bodů: Vyoral a Svoboda po 18, Merešš 13 - Wallace 16, Pekárek 15, Petráš 14. Konečný stav série: 0:3.
Ústí nad Labem - Nymburk 69:93 (25:23, 41:47, 50:70)
Nejvíce bodů: Haymond a Hanes po 13, Autrey 11 - Hruban 16, Harding 14, Dalton 13. Konečný stav série: 0:3.

Reklama

Související témata: