Hlavní obsah

Výbuch! Katastrofální výkon. Tohle jsem ještě nezažil, zuřil kouč české reprezentace na ME

České basketbalistky nezvládly na mistrovství Evropy ve Štrasburku přímý souboj o postup do kvalifikace play off s Chorvatskem a skončily stejně jako před dvěma roky na kontinentálním šampionátu v Lotyšsku a Srbsku patnácté. Vystoupením v Rize přišel tým kouče Štefana Svitka o možnost bojovat o kvalifikaci na olympijské hry v Tokiu, letos se jim rozplynula vidina boje o mistrovství světa v roce 2022 v Austrálii. V obou případech by na účast v kvalifikaci musely být do šestého místa.

Foto: fiba.basketball

Zoufalství na lavičce české reprezentace, kde sedí trenéři Štefan Svitek a Ivan Beneš.

Článek

Vůbec poprvé samostatná česká reprezentace zakončila velký turnaj bez výhry. To se jí nestalo na třech olympijských hrách (2004, 2008, 2012), třech mistrovstvích světa (2006, 2010, 2014) i dosavadních třinácti účastech na ME.

"Není to jen výsledkový propad, musíme se na to podívat trošku šířeji, jaká je dnes konkurence v Evropě v ženském basketbale. Rozšířila se. Bosna vyhrála dva zápasy, porazila silné Belgičanky. Podívejme se na Chorvatky, jak hrály. Některá družstva, která byla stálými účastníky mistrovství Evropy, tu vůbec nejsou. Je to potřeba vidět v širších souvislostech," řekl Svitek.

Na rozdíl od minulých dvou šampionátů by jedna výhra českému týmu na postup do play off stačila. Zápas s Chorvatskem ale nezvládl. "Katastrofální výkon. Nazval bych to výbuch. Takovou nemohoucnost jako dnes jsem asi ještě na lavičce za kariéru nezažil. Skutečně si ten výkon neumím vysvětlit," uvedl slovenský trenér, který vede tým od září 2017.

"Musíme vidět, že soupeř hrál neskutečně dobře. Šel po nás velice agresivně, poztráceli jsme balony. Nedokázali jsme zachytit jejich nástup ve druhém poločasu. Ony vycítily, že teď je jejich šance, hodně po nás šly v obraně, my jsme si nedokázali vytvořit dobré pozice," prohlásil Svitek.

Na turnaj vzal do dvanáctičlenné nominace z poloviny hráčky, které na velké mezinárodní akci debutovaly - Gabrielu Andělovou, Kristýnu Brabencovou, Elišku Hamzovou, Julii Reisingerovou, Natálii Stoupalovou a Veroniku Šípovou. "V budoucnu se nám to snad vrátí, že jsme dali příležitost novickám, a minuty, které jsme jim dávali, se snad později ukážou," doufal Svitek.

Tým čeká obměna po konci několika opor a Svitek má chuť v práci pokračovat. "Po takovém zápase se těžko odpovídá, ale proč ne, je to moje práce. Po jednomu neúspěchu nebo špatném výsledku se mám sebrat a jít dělat něco jiného? Člověk s tím musí počítat při této práci. Je to hodnocené a je to na očích, když člověk udělá chybu. Velice mě to mrzí vůči fanouškům doma i těm, co vážili cestu až sem, že jsme podali takový výkon, ale já už to teď nezměním. Je to tak," prohlásil Svitek, který v dubnu prodloužil smlouvu až do konce sezony 2022/23.

Vyrovnat se musí s absencí loučících se Kateřiny Elhotové, Romany Hejdové, Aleny Hanušové či Renáty Březinové. "Určitě to nebude jednoduché. Ale ani doteď bych neřekl, že to bylo jednoduché, i když jsme měli zkušenější hráčky," dodal Svitek.

Reklama

Související témata: