Hlavní obsah

Žena jako řemen, která vojákům pořádně zatopí

Hana Koblicová, küSport.cz

Hana Koblicová je žena jako řemen ‒ je totiž vojandou z povolání. Jedenáct let čeřila vody na závodním kajaku. V tomto roce by ráda uběhla svůj první maratón a předávala svou lásku k běhání také dál. Má také v plánu se na začátku srpna vdávat, takže jistou roli hraje i snaha dobře vypadat ve svatebních šatech. Jak jí jde příprava?

Foto: archiv H. Koblicové

V běhání není Hanka úplným nováčkem.

Článek
Fotogalerie

Co vás přimělo k běhání, jaký byl hlavní důvod?

Sport včetně běhání mě provází prakticky celý život. Začínala jsem s rychlostní kanoistikou a před každým tréninkem jsme se šli na dva kilometry proběhnout. Po ukončení jedenáctileté kariéry jsem si pohrávala s kvadriatlonem (plavání, jízda na kajaku, kolo a běh). Poté jsem nastoupila na vojenský obor při FTVS UK v Praze a se závodním sportem byl konec. Ale běhání mě doprovázelo prakticky vždy.

Co si slibujete od Women's Challenge?

Od účasti ve Women's Challenge si slibuji, že se naučím správnou techniku běhu a nebudu se při běhání jen honit za vteřinami, ale začnu si vše okolo běhu užívat. Mým hlavním cílem je však přivést k běhu co nejvíce lidí, a to ze svého okolí i v zaměstnání, kde pracuji jako tělovýchovný pracovník a mám na starosti sportovní přípravu vojáků.

Johnson & Johnson Women's Challenge je dlouholetý projekt, jehož cílem je podpořit ženy v jejich rozhodnutí začít běhat a splnit si běžeckou výzvu. Je určený všem odhodlaným ženám bez ohledu na jejich věk a fyzickou kondici.

Jaká byla vaše reakce, když jste zjistila, že finále je vaše?

Po účasti v semifinále jsem si moc přála se do finále dostat. Byla tam spousta fajn holek, tréninkové plány pro nás chystá Miloš Škorpil a v průběhu celého semifinále panovala příjemná a pohodová atmosféra. Když jsem se dozvěděla, že jsem do finále postoupila, tak mně ukápla i slzička. Nemohla jsem tomu uvěřit a email s výsledkem jsem četla asi desetkrát.

Jak reaguje na vaše sportování rodina, přátelé?

V účasti mě podporuje celá má rodina. Vždy se mě ptají, co mě momentálně čeká za tréninky. Některé tréninky se mnou absolvuje přítel Robin a tak mi to krásně utíká. Ale i přátelé a spolupracovníci kolem mě se o mou účast zajímají, což je pro mě trochu zavazující, abych na závodech podávala dobré výkony.

Nakazila jste někoho svým běháním?

Běháním jsem nejvíce nakazila přítele, který už zvládá desetikilometrovou trať i se čtyřmi šrouby v kotníku. Dále neteř Lenku, která se připravuje na maturitu a běháním si čistí hlavu. Ale začínají za mnou chodit lidé v zaměstnání, jestli si se mnou můžou jít zaběhat, že chtějí začít, ale nevědí jak na to.

Jaký je váš cíl pro tuto soutěž a další roky?

Letos bych chtěla zvládnout svůj první maratón a stanovila jsem si čas do 4 hodin a 30 minut. Ale postupně přicházím na to, že si chci běh užívat a neřešit každou vteřinu či metr. Věřím, že všechno, co mi účast ve Women's Challenge dá, uplatním i ve své výživové poradně a při konzultacích pro reprezentanty v rychlostní kanoistice.

Jak jste spokojená s tréninkem, který vám byl připraven?

S tréninkem od Miloše Škorpila jsem moc spokojená a pevně věřím, že díky němu ten maratón zvládnu. Je to pro mne i pohodlné, že nemusím sama vymýšlet, co a kdy půjdu běhat.

Je těžké tréninkový plán zvládat?

Lhala bych, kdybych řekla, že jsou pro všechny tréninky jednoduché. Například dlouhé tréninky (okolo 20 km) jsem zatím běhala sama, tak to bylo pro mou hlavu dost dlouhé a bylo těžké se i ke konci soustředit na novou úspornou techniku běhu.

Musela jste přizpůsobit jídelníček, denní program, práci, koníčky, bylo to obtížné?

Tréninku jsem nemusela nic přizpůsobovat, kromě dní, kdy máme v plánu dlouhé běhy (20 ‒ 30 km). To se pak snažím přihlédnout i k počasí a k dalšímu programu toho dne. Běhání se začíná stávat mým hlavním koníčkem.

Reklama