Hlavní obsah

Běžkyně lépe slyší, zjistil americký výzkum

Když jsem poprvé četl tuto zprávu, nevěděl jsem, zda se z ní těšit, či ji přijímat jako jistý druh pohromy. Pro běžkyně je to zcela jistě dobrá zpráva, ale co jejich přátelé, druzi, manželé, milenci? Je opravdu dobře, že ženy budou lépe slyšet každé naše tajné špitnutí do telefonu, vilné mlasknutí na ulici za svůdnou dívkou nedostižných kalibrů či dohadování sousedů o koupi nového auta za zdí obýváku?

Foto: Profimedia.cz

Aktivní ženy lépe slyší. Možná to povede k jejich další aktivitě.

Článek

Studie amerických výzkumníků hovoří jasnou řečí: Ženy, které jsou pravidelně sportovně aktivní, slyší lépe. Lékaři prováděli pozorování na kontrolních skupinách trénovaných a netrénovaných žen. Sportovkyně vykazovaly o šest procent lepší sluchové schopnosti.

Vysvětlení je prý zcela prosté. Cirkulace krve v uchu se při sportování značně zlepšuje. Tím se prý do dané oblasti dostává více výživných látek, což vede k pozitivnímu vývoji sluchového ústrojí.

Nutno ovšem podotknout, že studie neříká nic o tom, zda sportující ženy používaly při svých pohybových aktivitách hudební přehrávač nebo mobilní telefon se sluchátky. V takovém případě by možná výsledky studie dopadly zcela jinak. A možná by se ukázalo, že takové sportování má na sluch účinky veskrze neblahé.

Ať tak, či tak, muži mající své drahé polovičky v kategorii „sportovkyně" se budou muset mít více na pozoru než chlapci nezadaní nebo junáci s dívkami sportu neholdujícími. My však věříme, že naši čtenáři a čtenářky jsou lidé vcelku rozumní a nebudou svým drahým bránit vykonávat jim milé aktivity, byť by třeba vedly k mírnému zvýšení jejich radarových funkcí.

Pohybu zdar, běhu pak obzvláště!

Reklama

Související témata: