Hlavní obsah

Slovenka se stala milionářkou, ale asi byste její milióny nechtěli

Praha

Každá chvíle, kterou běhu dala, se nyní počítá v abnormálních číslech. Eva Seidlová nezaběhla pár maratónů, ani desítky. Historie této ženy v boji s dvaačtyřiceti kilometry se zrodila už v minulém tisíciletí, zatím se zastavila na maratónu, který má číslo 311. Podle jiných statistik dokonce 317.

Foto: Archiv Evy Seidlové

Eva Seidlová (vlevo), Vlado Sucháň a Zdenka Trulíková v New Yorku.

Článek

Pokud by se vrátil čas a měla si vším projít ještě jednou, možná by ani nechtěla, ale to jsou kdyby. Podle běžeckých tabulek na behej.com má žena, která je nyní vedená v kategorii 65-74 let, maratónů dokonce 317. První se datuje k roku 1983, poslední byl zatím na začátku srpna v Žilině.

Žena ze Slovenska, která se narodila v roce 1948, procestovala s běháním kus světa -  Německo, Česko, Řecko, Itálie, Polsko, Dánsko, Maďarsko, USA, Rakousko, Španělsko, Švýcarsko, Švédsko, Izrael, Slovinsko, Francie. Tam všude nazula kecky a bojovala s časem. Ten nejrychlejší si ale připsala doma - Povážskobystrický maratón v srpnu 1988 a čas 03:03.24

Jediná v Izraeli

Před třemi lety byla jedinou Slovenkou, která se v březnu účastnila maratónu v Izraeli. A to přijeli běžci z padesáti zemí. Postavila se na start, kde stálo patnáct tisíc běžců, ve své kategorii zvítězila. „Celou noc pršelo, foukal silný vítr a bylo velmi chladno. I když se místy vyjasňovalo, znovu jsme zmokli a ke konci padaly dokonce kroupy," řekla tehdy pro sme.sk.

I když sbírá jeden maratón za druhým, zaběhla si i závody, které měly přes sto kilometrů. „Nikdy jsem neplánovala, kolik maratónů v roce zaběhnu, takové věci jsem vůbec neřešila, ale jak roky přibývaly, stále více mě to táhlo k maratónům a maratóncům. To máte tak, nejprve jsem byla spokojená, šťastná a hrdá, že mám na kontě pět maratónů, potom jsem jich chtěla dát padesát, následně mi ke spokojenosti nestačila ani stovka. Znáte to, s jídlem roste chuť," řekla v rozhovoru pro slovenský běžecký server behame.sk.

V minulém roce si zaběhla i jeden z nejslavnějších maratónů na světě, postavila se na start v Bostonu, na kterém v roce 2013 vybuchla bomba. „Mrazení. Takové věci by se už nikdy neměly stát. Opakuji, nikdy! Tu atmosféru je potřeba zažít, procítit."

Tak trochu jiná milionářka

Během své běžecké cesty zažila i slavný New York, tam si dala svůj 157. maratón. „To bylo něco neskutečného. Už jen samostatná prezentace 40 tisíc běžců a babylon národů. Všechno mělo svoje místo, vše fungovalo, mělo svůj smysl. V cíli bylo všechno zorganizované a promyšlené do detailů, až to někdy vadilo, že člověk nemá na co si stěžovat. Aspoň trošku," popsala Seidlová zážitek za velkou louží.

V posledních letec už neběhá pro čas, věk zkrátka nezastavíte, důležité ale je, že nepřestává. „V mojí věkové kategorii se neběhá pro výkony, ale pro radost, že mohu běhat," usmívá se Seidlová, která o víkendu zvládla už svůj šestadvacátý ročník Rajeckého maratónu. „Patřím k třinácti milionářům, kteří mají v rámci Rajeckého maratónu odběhnutých milión metrů a mají do konce života startovné zadarmo," dodala běžkyně pro behame.sk.

Chtěli byste takový milión?

Chtěli byste mít takový milión?
Ano
28,8 %
Ne
14,9 %
Preferuji jiný milión.
56,3 %
Celkem hlasovalo 7893 čtenářů.

Reklama

Související témata: