Hlavní obsah

Londýnský maraton zůstane u říjnového termínu i v roce 2022

Londýn

Pořadatelé maratonu v Londýně zůstanou u říjnového termínu i pro rok 2022. Poprvé se závod kategorie World Marathon Majors přesunul z tradičního dubna do podzimního období loni kvůli koronaviru, kdy se ale i tak mohl uskutečnit jen závod pro elitu na okruhu v St. James's Parku. Letos je maraton v Londýně naplánovaný na 3. října a měla by u toho být na tradiční trase městem i veřejnost.

Foto: Shuji Kajiyama, ČTK/AP

Keňský světový rekordman Eliud Kipchoge na trati olympijského maratonu.

Článek

Pro rok 2022 ohlásili pořadatelé termín 2. října. "Věříme, že posunutím ročníku 2022 na říjen dáme maximální šanci tomu, abychom v ulicích Londýna přivítali celý svět. Tím bychom umožnili vybrání desítek milionů na dobročinné účely," řekl ředitel závodu Hugh Brasher. Hromadné běžecké akce jsou v Británii jedním z nejvýnosnějších charitativních podniků. V Británii nejsou aktuálně omezení pro hromadné akce, ale kvůli restrikcím v cestování je příjezd zahraničních účastníků problematický.

Pro letošek počítají pořadatelé s účastí 50 000 závodníků na místě a dalších 50 000 ve virtuálním běhu kdekoliv na světě. Loni mimořádný maraton vyhráli Shura Kitata z Etiopie a Keňanka Brigid Kosgeiová. V chladném a deštivém počasí skončil překvapivě až osmý světový rekordman Eliud Kipchoge.

Reklama

Související témata: