Hlavní obsah

Pohanka – zdravá superpotravina pro věřící i ateisty

Praha

Pohanku, ačkoli je její domovinou původně Asie, znali naši předci už od 13. století. Je z čeledi rdesnovitých. Příbuzná je tak se šťovíkem nebo rebarborou. Její oblíbenost stoupá s šířící se intolerancí vůči lepku v moderní populaci. Obsahuje ale mnoho látek, které jsou k užitku také běžcům.

Foto: Profimedia.cz

Pohanka, superpotravina za pár korun.

Článek

Pohankou můžeme v našem jídelníčku nahradit třeba rýži. Pohankovou kaši si můžete dát po ránu místo müsli. A z pohanky se vyrábí také mouka s veškerým využitím, na jaké jsme u takového výrobku zvyklí.

Moderně se pohanka zařazuje mezi superpotraviny. Je bohatá na horčík, „zázračný" prostředek proti křečím a prvek posilující kardiovaskulární systém. Zlepšuje prokrvení, snižuje krevní tlak. S pohankou do svého těla dostanete také jistý protein, jenž se váže na cholesterol. Ten pak nemůže lidské tělo vstřebat, a tak se tyto zázračná semínka uplatňují také při odtučňovacích kúrách.

Pohanka je nadupaná antioxidanty, což tvrdě trénujícím běžcům může výrazně pomoci s udržováním rovnováhy imunitního systému. Dále je zdrojem rutinu, látky příznivě působící na cévy. Zvyšuje totiž pružnost cév a snižuje křehkost kapilár. Léčí tak křečové žíly i hemoroidy.

Výživoví specialisté doporučují pohanku pro všechny těžce fyzicky či psychicky zkoušené osoby. Makrobiotici zase tvrdí, že je pohanka vhodná na zimu – prohřívá totiž organizmus.

Potravina je to i přes své „zázračné" účinky více než dostupná. Loupané plody pohanky lze zakoupit v kdejakém obchodě či supermarketu za cenu přibližně 40 korun za půlkilový pytlík. Za biokvalitu si v toto množství ještě deset korun připlatíte.

Reklama