Hlavní obsah

15 tipů na dárky pod stromeček aneb Běhání pátrá (po dárcích), radí (nakupujícím), informuje (Ježíška)

René KujanSport.cz

Poslední měsíc roku už odkousnul z kalendáře prvních pár dní a to znamená jediné. Vánoce se blíží. A s nimi i stres a shon. Co pořídit komu? Kde to koupit, kde na to vzít? Dny, které měly být původně sváteční a oslavné, nám už od podzimu nahánějí strach. My ale něco vydržíme. Čísla Českého statistického úřadu hovoří jasně: Prosinec je měsícem s nejnižším počtem sebevražd. Určitě za to mohou i přehledy a tipy na vánoční dárky, které nejrůznější časopisy pravidelně přinášejí. Náš běžecký magazín drží krok a také on poradí ‒ aby sejmul z vašich beder to nejtěžší břímě a abyste si mohli Vánoce opravdu vychutnat!

Foto: Profimedia.cz

Vánoce přibíhají, co pořídit?

Článek

Kdybychom to měli vzít od podlahy, respektive od běžeckého došlapu, mohla by potěšit povedená univerzální bota na silnici i do terénu, kříženec mezi všemi Columbia Montrail Variant X.S.R. Pořádná dávka odpružení a příjemného vnitřního polstrování na univerzální podrážce je něco pro běžce, kteří se nechtějí specializovat jen na jeden druh terénu, nebo kteří si chtějí na pestrou dovolenou přibalit jen jeden pár bot.

4 299 korun

Foto: archiv autora, Sport.cz

Univerzální běžecké boty Columbia Montrail Variant X.S.R.

archiv autora

Pokud ještě zůstaneme u chodidel a přidružených oblastí, hodit by se mohlo chytré švihadlo Smart Rope se zabudovanou elektronikou, mobilní aplikací zdarma, komunikací přes bluetooth a dobíjením přes micro USB. Moderní cvičební věcička vám do vzduchu vykreslí světelné číslice s počtem provedených otáček a příslušná aplikace vás dokáže provést intervalovým tréninkem nebo vás spojit s dalšími poskakujícími přáteli na celém světě.

2600 korun

Foto: archiv autora, Sport.cz

Chytré švihadlo Smart Rope – nabíjení probíhá pomocí standardního micro USB.

archiv autora

Pro dámské nožky můžeme doporučit střevíčky Mizuno Wave Rider 22, se kterými si pro báječné druhé místo mezi ženami na drsném Spartathlonu o délce 246 kilometrů doběhla Kateřina Kašparová. Pohodlná, a přesto rychlá bota s krásnou barvou korespondující s modří očí vašich vyvolených žen.

3 990 korun

Foto: mizuno.com

Dámské běžecké boty Mizuno Wave Rider 22 ‒ na cestu ke Králi.

mizuno.com

Na vyšších i nižších partiích vašich dolních končetin by se dozajista uplatnila masážní tyč Aptonia Recovery Stick. Váš příruční, vždy ochotný a cenově dostupný masér se ukrývá v pružné konstrukci, která ještě lépe přilne k namoženým velkým svalovým partiím a propůjčí jim kromě veskrze libých pocitů také schopnost rychlejší a snadnější regenerace. Tyč lze použít i na masáž plosek chodidel. Je poměrně skladná, takže vám nic nebrání v tom přibalit ji i do zavazadla na dovolenou.

249 korun

Foto: archiv autora, Sport.cz

Masážní tyč Aptonia Recovery Stick. Je libo efektivně regenerovat?

archiv autora

Na nohu, do pasu, ale třeba i na běžecký batoh nebo další součásti běžecké výbavy lze připnout Kalenji Motion Light, blikačku se dvěma červenými diodami. Představuje inovativní řešení využívající velmi starého poznatku o magnetické indukci. V praxi to znamená hlavně jediné: Světlo nepotřebuje ke svému provozu vůbec žádné baterie. Drobný pohyb a otřesy vyvolávané dopady běžcových chodidel stačí na to, aby na okamžik rozzářily dvě červené LED. Nikdy ji nezapomenete dobít nebo vyměnit v blikačce baterie, vždy bude ihned připravena k použití. Samotné světlo je osazeno upevňovacím klipem, v balení ale najdete i praktický pásek na suchý zip, kterým jej můžete přichytit na paži, nohu a podobně.

239 korun

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecká bezbateriová blikačka Kalenji Motion Light - i malý pohyb nechá červené LED probliknout.

archiv autora

Pokud chcete eliminovat jedinou nevýhodu indukční blikačky, totiž že nesvítí, když se zastavíte, možná sáhnete po její dobíjecí alternativě od značky Fenix. Jejich BC05R je povedeným univerzálem, který odolá nejednomu živlu. Přichycuje se pomocí klipu nebo gumového pásku a využijí ji nejen běžci, ale i cyklisté, turisté a další. Blikačku lze připnout i na čelenku a vytvořit z ní tak nouzovou čelovku. Dobíjí se přes USB C, příslušný kabel najdete v balení. Blikat vydrží až tři dny v kuse na jedno nabití.

549 korun

Foto: archiv autora, Sport.cz

Sportovní dobíjecí blikačka Fenix BC05R

archiv autora

Každá sportující žena ví, jak těžké je vybrat tu správnou sportovní podprsenku. Možná právě té vaší sedne Mizuno Alpha, alfa samice šatníku nejedné sportovkyně. V několika barvách a s plochými švy ji k velké spokojenosti naše redakce testovala i na distancích rozhodně větších než malých.

690 korun

Sportovní podprsenka Mizuno Alpha - svítivá zeleň prokázala svou závodní způsobilost.

Dámský trup by mohla potěšit i slušivá bunda Kari Traa Sofie Hybrid skandinávské provenience. Kombinace několika příjemných materiálů, prodloužený zadní díl i rukávy s průvleky na palce zajistí každé aktivní ženě ten pravý komfort při pohybu v chladnějších měsících roku.

3699 korun

Foto: archiv autorky, Sport.cz

Sportovní bunda Kari Traa Softie Hybrid - detail zpředu.

archiv autorky

V prosluněných dnech, ale i ve dnech plných mlhy nebo poletujícího sněhu a silného větru oceníte ochranu pro člověka něčeho tak důležitého, jako je zrak. Otestovali jsme pro vás neprůstřelné brýle amerického výrobce s trojicí výměnných skel Wiley X Vapor. Tmavá skla oceníte proti oslnění, kontrastní žlutá třeba při běžkování v mlze a bílá všude tam, kde budete chtít chránit své oči a zároveň je vůbec nezastínit. Perfektní pouzdro, čisticí hadřík, pojistná šňůrka a prostředek proti zamlžování, to všechno najdete v základním balení. Užijte si ochranu zraku, jakou používají i američtí vojáci nebo lovci.

3390 korun

Foto: René Kujan, Sport.cz

Brýle Wiley X ‒ zvláštní agent s povolením sportovat.

René Kujan

Na hlavu si v případě snížené viditelnosti nasaďte některou z testovaných čelovek. Kdo má rád univerzálnost, sáhne po německé Ledlenser NEO 6R, která může sloužit jak na čele, tak i na hrudi. Potřebné popruhy najdete už v základním balení. Hlavně ženy ocení čtyři dostupné barvy i bezpečnostní červenou LED vzadu. Dobíjení bez nutnosti vyjímat akumulátor prostřednictví micro USB.

1290 korun

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecká svítilna Ledlenser NEO 6R ‒ uchycení na hrudi.

archiv autora

Český patriot možná zvolí konkurenční Fenix HM51R. Výrobce vyslyšel hlasy svých zákazníků a přímo pro český trh vyrobil kus upravený přesně podle převažujících požadavků uživatelů. Odolnou čelovku lze z čelenky vyjmout a použít i samostatně. Disponuje červeným i bílým světlem a magnetickou koncovkou. Dobíjí se rovněž přes micro USB a nabízí celkem sedm světelných režimů.

1699 korun

Foto: David Grešák - Kronium.cz

Čelová svítilna HM51R Ruby - česká stopa ve světě běžeckého osvětlení.

David Grešák - Kronium.cz

Pro jednoduché sledování fyzických aktivit můžete zvolit sportovní náramek Xiaomi Mi Band 3 s dotykovým displejem a vylepšenými funkcemi. Fitnessnáramek spolupracuje s mobilní aplikací a umožňuje sledovat i kvalitu spánku, srdeční tep nebo zobrazovat oznámení z mobilního telefonu. V zimních měsících využijete i zobrazovanou předpověď počasí na tři dny dopředu.

990 korun

Foto: archiv autora, Sport.cz

Fitness náramek Xiaomi Mi Band 3

archiv autora

Veškerou svou elektroniku, ať už půjde o chytré švihadlo, čelovky, blikačky nebo fitnessnáramky, můžete bez ohledu na místo vašeho aktuálního výskytu nabíjet pomocí šikovné powerbanky. Testovali jsme pro vás několik odolných variant. Sandberg Waterproof Powerbank 6000 nabízí velmi dobrý kompromis mezi kapacitou, velikostí a odolností. Navíc disponuje také nouzovou baterkou s možností automatického vyblikávání SOS v Morseově abecedě.

800 korun

Foto: René Kujan, Sport.cz

Odolná powerbanka Sandberg Waterproof Powerbank 6000 - vlhkost ji nerozhází.

René Kujan

Pokud se chystáte na delší běžecká dobrodružství, možná zvolíte powerbanku Goal Zero Venture 30 s vyšší kapacitou a osvětlením s pěti LED. Větší rozměry i kapacita navíc poskytují také více výstupů a nabíjet lze i dva přístroje najednou. Nabíjecí kabel je součástí promyšleného designu. Osvědčila se i možnost dobíjet powerbanku jakýmkoli ze tří výstupů.

2790 korun

Foto: René Kujan, Sport.cz

Odolná powerbanka Goal Zero Venture 30 - celkově nabízí tři vstupy/výstupy.

René Kujan

3290 korun

Foto: sennheiser.cz

Sportovní bezdrátová sluchátka Sennheiser CX Sport

sennheiser.cz

* Uváděné ceny jsou ceny katalogové. U jednotlivých výrobků se mohou lišit v závislosti na probíhajících slevových akcích a podobně.

Reklama