Hlavní obsah

Mráz a běh: Je zdravé běhat za mrazu?

Aktualizováno

Teploty pod bodem mrazu nemusí nutně znamenat stopku pro vaše běžecké aktivity. Běhání za minusových teplot je stejně zdravé jako jakékoli jiné a pro vaše plíce by nemělo představovat žádné nebezpečí. Pokud jste zvyklí pravidelně běhat, není důvod stavět se k celé věci jinak ani v zimě.

Foto: Profimedia.cz

Běhat v zimě? No, tak určitě!

Článek

Připomeňme, že existují také vytrvalostní sporty, které se jindy než v zimě ani provozovat nedají. Biatlon nebo běžecké lyžování je toho dobrým příkladem. I tyto disciplíny se běžně provozují a nikdo ani příliš neřeší, že je -15° C, tedy pokud nebereme v potaz výběr správného vosku na namazání skluznice.

Běžcům určitě nezamrznou průdušky, když si půjdou v mrazu zaběhat. Hrtan, průdušnice, průdušky, průdušinky a tak dále totiž disponují takovým povrchem a vzduch v nich proudí tak malými rychlostmi, že se dokáže od našeho těla dostatečně zahřát. Naše tělo navíc disponuje takovými mechanismy, které umožňují zvýšení topného výkonu až o čtyřnásobek. A čím více budeme tyto mechanismy využívat a trénovat, tím lépe nám budou fungovat.

Paradoxně často nastává situace, že se běžci oblékají ven až příliš. Hojně podceňovaná bývá schopnost našeho těla zareagovat na okolní teplotu a využívat teplo vznikající při tělesné námaze. Důležité je se příliš nezpotit, respektive nenechat pot ochlazovat povrch našeho těla.

Jak běhat za mrazu?

  • Na těle mít oblečenou vrstvu dobře transportující pot.
  • Mít oblečeno raději více tenkých vrstev než jednu tlustou. Můžeme pak lépe upravovat, regulovat okamžitou teplotu.
  • Mít dobrou čepici nebo alespoň čelenku. Hlavou totiž můžeme ztratit nejvíce tepla.
  • Mít dobré rukavice a prsty držet v teple.
  • Při náledí zvýšit frekvenci kroků, ale zmenšit jejich délku. Dopad směřovat pokud možno na celé chodidlo a více využívat ruce k udržení rovnováhy.

Reklama