Hlavní obsah

SERIÁL: Běžec řeší bolavou patu. Plantární fascitida, ostruha? Co s tím? - IV. díl

Dagmar LisáSport.cz

Do léčebného procesu nám trochu vstoupily nemoci a také Vánoce. Naštěstí byl René už dostatečně vybaven cíleným cvičením a zlepšeným tělesným sebeuvědoměním, takže teď to bylo hlavně o domácím cvičení a postupném zařazování běhu. Maraton na Štědrý den sice ještě nevyšel, postupně ale René už běh přidával, a pozvolna se dopracovává i k delším tratím. Ty jsou na můj vkus až příliš dlouhé vzhledem k celkem čerstvému ustoupení potíží, ale pata zatím drží bez bolesti. Nicméně o to více je potřeba cvičit, aby se potíže nevracely.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Tak která bota bude pro váš běh ta nejlepší? (ilustrační foto)

Článek

Dostáváme se k řešení běžeckých bot

V minulých setkáních jsme narazili na další zásadní věc. Kromě už dříve zmíněných odchylek, které hrály roli při vzniku chronicky bolestivé paty, je ještě jedna oblast, která má na zranění velký vliv, a tou je správné obutí. Boty mohou mít vliv velký. Ale jak většinou fyzioterapeuti říkají, není to zpravidla o botách, ale o tom, jak kvalitně pohybový systém pracuje. Na druhou stranu nevhodná obuv může funkci pohybového systému značně narušit. A zároveň pokud funkce pohybového systému není kvalitní, dobrá obuv ji nespraví. S tím se právě často setkáváme u barefoot běžců. V dobré víře, že se věci samy začnou dávat do pohybu, obují tenké boty, ale nakonec velmi rychle skončí u ortopedů či fyzioterapeutů. I René dělal vše možné proto, aby si nohy stimuloval a ladil běžecký styl, ovšem nestačilo to. Pokud nefunguje dobře statodynamika páteře, ani nohy, ač s nimi všemožně cvičíte, nemohou pracovat dobře.

Tedy, jak je to s botami a jak vybrat ty pravé? Dnešní běžecké boty nabízí spoustu lákadel, která jakoby udělají běh snazší. Drop boty, tedy sklon od paty ke špičce, vám přenese váhu dopředu, zvednutá špička pomůže v odrazu, respektive ho trochu udělá za vás. A pak máme tak „dokonalé" materiály v podrážkách, které člověka dokonale odizolují od země a energii dopadu hezky využijí, takže vás s lehkostí vystřelí k dalšímu kroku. Vypadá to ideálně, ovšem má to háček. Nohy, které jsou pro chůzi a běh dokonale vytvořené a mají pro ně všechny předpoklady, se začnou nudit. Mozek tuto jemnou práci nohou vyhodnotí jako nepotřebnou. Nohy se postupně stávají jen takovými pasivními plackami. A tak proto, když chceme začít znova a lépe, málokdy se povede prošťouchnout zapadané cestičky k původním kvalitním funkcím, pokud kdy byly vůbec dobře průchozí. Většinou to chce poměrně velkou vědomou práci k obnově těchto funkcí.

Hezky je to vidět, když děláme diagnostiky a nácviky běhu. Mám tuto objevovací práci moc ráda. Člověk běží, jak je zvyklý. Pak zkoušíme třeba běh úplně bez bot. Pak zkoušíme různými způsoby běh upravovat. A pak se opět vracíme k původnímu stylu běhu. A až při něm si daný člověk většinou uvědomí, jak moc neefektivní a nešetrný byl jeho přirozený běh. Někdo dokonce objevením nového se už neumí do toho původního ani vrátit – prostě mozek to nedovolí. A hezky je tu vidět, které boty umožní styl změnit a které, i kdybyste se stavěli na hlavu, nohám pracovat prostě nedovolí.

Oddiagnostikujte se sami!

Postavte se na boso. Zavřete si oči a zkuste vnímat, jak máte rozloženou váhu na chodidlech. Můžete si chodidla rozdělit do čtyř kvadrantů: přední vnitřní a vnější a zadní vnitřní a vnější. Na jakém kvadrantu máte největší váhu? Nebo je váha rozložená rovnoměrně na všechny kvadranty? Pokud ano, pak nemáte co měnit. Pokud cítíte zatížení více na jednom kvadrantu, zkuste zároveň zatížit i protilehlý kvadrant a držet oba najednou. Nemělo by to být nic křečovitého. Pak by se mělo i významně změnit držení těla. Ideálně by měla být zatížená přední strana nohy na 40 % a zadní strana nohy na 60 %. Co se týká vyrovnání mezi vnější a vnitřní stranou, tam bychom chtěli 50 % na 50 %, ovšem vnější stranou se opíráme celou, zatímco na vnitřní straně je vyklenutí podélnou klenbou.

A to je zároveň trochu pomůcka na výběr bot. Bota by neměla toto postavení změnit a měla by umožnit zatížit všechny kvadranty. Bota by Vás také neměla vychylovat do přední/zadní či vnější/vnitřní části. Nejprve je ale nutné si uvědomit, jak to máte, když jste naboso, a umět zkorigovat do ideálního postavení. Stejně tak byste to měli cítit i v botě a bota vám nesmí bránit v korekci.

René má díky většímu prohnutí v bedrech zatížení více na předních částech chodidel. Tím vzniká nerovnováha, kdy svaly plosek a zadní strana lýtek a stehen musí bránit pádu těla vpřed. Musí být tedy ve větším napětí. René si to hezky uvědomil a zažil. Pak si obul ne příliš vhodné běžecké boty a bylo zjevné, jak ho tyto boty díky dropu posílají ještě více vpřed, tedy mu podporují i větší prohnutí v bedrech a celkově špatné držení těla.

Bota muže být dobrý pomocník, ale také škůdce. Na prvním místě je ale vždy naše schopnost držení jednotlivých segmentů těla v ideálním postavení nejen v statické situaci, ale také při pohybu. Boty už to mohou pouze trochu vylepšit nebo trochu pokazit. Ve výběru bot buďte tedy obezřetní a nenechte se opít slastným pocitem lehkého a pružného běhu, který vám bota s šidítky nabízí.

Připraveno ve spolupráci s BeBalanced.cz.

Reklama

Související témata: