Hlavní obsah

Horská výzva, kde se snoubí drsný terén a úžasná panoramata

Praha

Pokud patříte mezi běžecké nadšence, pro které je půlmaraton v centru města lehký trénink a při běhu parkem usínáte nudou, pak máme pro vás skutečnou sportovní výzvu. A rovnou horskou. Co takhle absolvovat opravdu extrémní závody v rámci čtyřdílné série Rock Point – Horská výzva? Přijdete si na své a navíc se nemusíte bát, že byste na drsnější terén byli sami. Tyto závody jsou určeny hlavně dvojicím – psí miláčky nevyjímaje.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační fotografie.

Článek

„Myslím si, že běh obecně hodně táhne, ale zároveň vnímám, že spousta lidí začíná utíkat z ulic měst či parků a inklinuje spíše k běhu na horách, v přírodě. Všichni, kdo absolvovali náš běh v horském terénu, byli okouzleni. Nejenže díky Horské výzvě mají šanci utéci před městským smogem, ale zároveň poznávat krásy českých pohoří," říká Pavel Zitta, ředitel závodů Rock Point – Horská výzva, jehož letošní pátý ročník během dubna úspěšně odstartoval.

Seriál Rock Point – Horská výzva zahrnuje čtyři série závodů, které od dubna do září zavedou účastníky do Jeseníků, Krkonoš, Krušných hor a na Šumavu. Každý závod přitom obsahuje tři soutěžní běžecké kategorie určené pro dvojice – LONG (cca 60-75 km), HALF (cca 30-40 km) a SHORT (cca 10-15 km). Kategorie soutěžících jsou přitom rozděleny na muže, ženy, mix a Dogtreking. Ano, čtete správně, i psí kamarádi mohou absolvovat tyto závody a stát se regulérním parťákem do páru. Organizátoři dokonce pro velký úspěch právě kategorii se psy rozdělili zvlášť na muže a ženy. A věřte, že o kuriózní zážitky s čtyřnohými mazlíčky zde není nouze. Takže pokud jste si mysleli, že se s vaším povalujícím „gaučákem" do závodu nedostanete, buďte v klidu.

Přehled závodů Rock Point – Horská výzva 2015
1. závod – Jeseníky (10. – 11. 4. 2015)
2. závod – Krkonoše (12. – 13. 6. 2015)
3. závod - Krušné hory (14. – 15. 8. 2015)
4. závod – Šumava (25. – 26. 9. 2015)
Kategorie startujících (LONG/HALF/SHORT)
Muži
Ženy
Mix
Dogtrekking Muži
Dogtrekking Ženy
+ nesoutěžní Pochod s Mixitkou
Co s sebou?
Trekové hole i čelovky (závod LONG startuje pět minut před půlnocí!)

„Velmi nás překvapilo a potěšilo, jak moc se rozmohl právě Dogtreking. Samozřejmě jsme očekávali, že se zapojí spíše účastníci, kteří mají sportovní plemena. Zažil jsem, kdy pán s ohařem doběhl do cíle a pes vypadal, že by si celou trasu dal ještě jednou. Někdy se opravdu sejde dvojice pána se psem, kdy jsou oba opravdu vysportovaní. Ale překvapením pro nás byla menší plemena, jako třeba yorkšírové. Ti se při absolvování běhu ve sněhu museli v závějích ztrácet. Naštěstí naše pravidla nejsou tak přísná, abychom zakazovali třeba poponášení psíků. A jestli takový pes absolvoval celý závod třeba v batohu na zádech svého pána a jen se kochal přírodou, to už nezjistíme. Nicméně představa je to opravdu zábavná," popisuje s úsměvem Pavel Zitta s tím, že i pro psí účastníky je připravena zasloužená odměna v podobě chutných granulí a dalších drobností.

Pokud však máte pocit, že soutěžní vzdálenosti jsou na vás příliš, nezoufejte. Součástí série Rock Point – Horská výzva je i nově přidaný nesoutěžní čtrnáctikilometrový Pochod s Mixitkou, do kterého se mohou zapojit i celé rodiny s dětmi. „Původně jsme začínali pouze se vzdáleností LONG, což je opravdu extrémní závod. Postupně jsme však přidávali i kratší vzdálenosti, protože naším cílem není závodníky utahat, ale dát jim možnost výběru, na co mají a na co si troufají," vysvětluje Pavel Zitta.

Je libo se seznámit?

Přestože se v rámci soutěžních kategorií jedná o závod dvojic, někdy se prostě stane, že parťák onemocní a do závodu nenastoupí. I na to jsou však organizátoři elegantně připraveni. Na webových stránkách je spouštěna Diskuze spojená se seznamkou, kde osamocení lidé hledají sparingového partnera. A že je možné využít Horskou výzvu jako skutečnou seznamovací kancelář, dokázal jeden z loňských účastníků. „Loňský závod v Jeseníkách absolvoval pán, který organizoval svůj vlastní seznamovací kemp. Dohodl se s námi, že lidem z kempu připravíme startovní čísla na závod Horské výzvy, který se konal v srpnu téhož roku v Krkonoších, a to dokonce na nejdelší vzdálenost. Nikdo s ničím takovým nepočítal, ale tento pán utužování nových vztahů doprovodil komentářem, že když vydrží takový závod, vydrží už všechno. Takže dorazili a běželi," vzpomíná Pavel Zitta s úsměvem.

První letošní závod, který se konal se ve dnech 10. a 11. dubna v Jeseníkách, je vzhledem k neočekávaným povětrnostním podmínkám a nevyzpytatelnému počasím považován za nejdrsnější z celé čtveřice. Druhý závod se uskuteční 12. a 13. června v Krkonoších a pro účastníky budou připraveny trasy na 69 km (LONG), 33 km (HALF) a 16 km (SHORT) včetně opět nesoutěžního Pochodu s Mixitkou na 14 km. Pro účastníky jsou připraveny zajímavé ceny, především sportovní oblečení a další vybavení. Při posledních závodech organizátory potěšila rekordní účast přes 900 závodníků, očekávání pro druhý závod jsou proto zcela nasnadě.

„Byl bych moc rád, kdyby se nám podařilo prolomit tisícovku účastníků. Už minule to bylo hodně těsné. Do prvního ročníku před pěti lety se zapojilo 150 běžců a s každým rokem se účast zvedá. Spousta lidí se vrací, jsou to tradiční běžci, kteří běžně absolvují dva až tři naše závody v roce, ale zapojují se i noví, což je skvělé. Jen mě občas mrzí, že já sám jsem se závodu nikdy zúčastnil. Každé to pohoří má něco do sebe a moc mě to do budoucna láká. Říkám si, že takovou trasu HALF bych mohl zvládnout v pohodě. Na víc bych si však netroufl. Při mých momentálních zdravotních omezeních by mi po doběhnutí trasy LONG asi museli dát umělou kyčel," uzavírá s úsměvem a nadsázkou Pavel Zitta, ředitel série závodů v horském prostředí Rock Point – Horská výzva.

Reklama