Hlavní obsah

Rozhodl se pro bláznivý čin za milión dolarů

Denis Yang je pro většinu lidí na světě neznámou osobou, ale pro studenty a učitele základní školy od jezera Phalen v Minneapolis byl na pár hodin velikánem. Před pár dny ho přišli pozdravit do parku Mears. "Jsem pyšný, že přišli a podpořili nás," řekl pro server kare11.com muž, který pod pseudonymem Papa Didos napsal desítky dětských knih. Jeho posláním je dostat mezi děti co nejvíce knih, jak jen to je možné. Proto se rozhodl, že poběží po obvodu USA. A několik měsíců už tak činí. Celkem chce zdolat 17 700 kilometrů.

Foto: Facebook: Papa Didos Ideals Foundation

Denis Yang běhá a snaží se pomoc dětem, aby nebyly negramotné.

Článek

Vpřed ho žene pomoc dětem a jejich negramotnost. „Není to tak atraktivní jako jiné problémy, kterým čelíme, ale jedno ze čtyř dětí je na tomto světě analfabetem," vysvětluje své pohnutky běžec. Podle wikipedia.org 72 až 113 milionů dětí školního věku zůstává mimo školní lavice!

Kvůli dětem a své nadaci se v minulém roce rozběhl po obvodu Spojených států, aby získal peníze a povědomí o tomto problému, který se postupně daří řešit, ne však dostatečně. Všechny finance, které Yang sežene, jdou do neziskové organizace Pada Didos Ideals Foundation, která pomáhá dětem objevovat radost ze čtení.

Yang se rozběhl, aby pomohl vybrat milión dolarů pro více knih a on je mohl dávat na cestě dětem. „Blížíme se k 11 tisícům kilometrům, běžím maratón každý den," říká Yang, který pokud by běžel opravdu každý den 42 kilometrů, cíle se dočká za 421 dnů!

Cíle lze dosáhnout, pokud budete dělat malé kroky

Cílem je dosáhnout téměř osmnácti tisíc kilometrů do února. „Říkáme mu, že žije skutečný život Foresta Gumpa," přiznal Tou Ger Vennett Xiong, který mu pomáhal s organizací. "Mnozí z nás, kteří tady byli, jsou součástí místního běžeckého klubu, proč neběžet pro dobrou věc," dodal Xiong.

Právě Yang je přesvědčil, když on sám musel od minulého roku na své cestě přesvědčovat své tělo, aby nepadlo a šlo dále, za snem, pro děti. „Není to nikdy snadné, ale jakéhokoli cíle lze dosáhnout, pokud budete dělat malé kroky," je přesvědčen čtyřicetiletý běžec, který při svém poslání navštěvuje dětské nemocnice, školy, dětské domovy, knihovny, aby se mohl setkat s těmi nejmenšími.

„Být schopen číst a psát vám otevře dveře do mnoha světů. Důvěra vzdělaného člověk jasně září. Jako společnost bychom měli být schopni realizovat mír a harmonii, pokud bude více lidí vzděláno. Říkám, že děti, gramotnost a porozumění světu kolem sebe je klíčem ke štěstí v našem životě."

Není vždy podstatné o to být ve sportu první, třeba tisící, ale co pomoci?

Kolikrát v životě jste přispěli na nějakou nadaci, charitu?
Nikdy
12,2 %
Když můžu, pomůžu.
16,4 %
Pokud vidím smysl, pomohu.
60,8 %
Mám svých starostí dost.
10,6 %
Celkem hlasovalo 1553 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Negramotnost