Hlavní obsah

Zlatá běžecká srdce rozdána: 105 příběhů je v cíli

Libor KalousSport.cz

Konec pro rok 2015. Běžecká liga, kterou pořádá RunCzech, skončila jinak - neběhalo se. Žádný závod, žádné běžecké oblečení, žádné měření času. Tečka padla v hotelu Hilton, kam se sešli běžci, kteří se účastnili každého letos pořádaného závodu. Celkem jich bylo 105, ti dostali osmou medaili, zlaté srdce, které doplnilo zlaté slunce ze sedmi medailí.

Foto: Nikola Bartáková

Zlaté srdce od RunCzechu. Za sezónu 2015 ho získalo 105 běžců.

Článek
Fotogalerie

Jeden maratón, pět půlmaratónů a jedna trať na deset kilometrů. Celkem se těchto sedmi závodů, které probíhaly od března do září, účastnilo 77 tisíc běžců.

Jedním ze 105 jsem se stal také, ačkoliv to vypadá nemožně. S běháním jsem začal v lednu, kdy jsem si dal prvních pět kilometrů na pásu. Doběhl jsem jako spráskaný pes, který při představě, že má za 118 dní běžet maratón, nevěřil.

S kolegou a ultra běžcem Reném Kujanem v zádech jsem se pár měsíců nezastavil. Nejvíce jsem dal 200 kilometrů za měsíc. Občas jsem se musel přemlouvat, ale vidina trápení se na půlmaratónu a maratónu mě vždycky popostrčila.

Po měsíci se ale dostavilo varování. Lýtka si chtěla vzít pauzu, chřipka a čaje jsem vypil jako celá mateřská školka. Týden pauza, pak opět do běžeckého a 35 dní před pražským květnovým maratónem první zkouška, menší maturita - půlmaratón, premiéra v devětatřiceti letech.

Postupně až k sedmičce

Po třech měsících tréninku menší oslava. Nakonec jsem slavil hodinu a 49 minut. Jenže při představě, že bych jedenadvacet kilometrů měl běžet ještě jednou a hned, jsem nejásal. Za 35 dní se tak stalo.

Týden před běžeckou maturitou jsem ale zhluboka polkl. Po třiceti tréninkových kilometrech tělo kleklo. Červená na semaforu, stop! A to týden před prvním maratónem, po téměř čtyřech měsících běžeckého tréninku. Naordinovaný klid a zjištění, že co tě nezabije, to tě posílí.

Nervozita, očekávání. První květnovou neděli jsem nakonec dvaačtyřicet kilometrů pokořil. Plán přípravy na tuhle štreku byl dopsán. Doběhl jsem, přežil, ale neskončil, jak jsem postupně zjišťoval.

Dva závody běžecké ligy za sebou, pět před sebou. První vyjetí za hranice hlavního města a Karlovy Vary. Následovala pekelná výheň v Českých Budějovicích, kde se běželo v tropech. Po nich Olomouc a nejrychlejší čas sezóny. Potřetí Praha a jediná desítka na seznamu. Krásná noční. Závěrečné Ústí nad Labem, které bylo už za odměnu.

Na severu Čech 12. září padl sedmý cíl v sedmém závodě. Vedle mě dalších 104 běžců, kteří si prožili podobný příběh - dali sedm ze sedmi a mohli se těšit na osmý díl skládanky, pro který se výjimečně neběželo.

RunCzech běžecká liga 2016
Sportisimo 1/2Maraton Praha – 2. dubna
Volkswagen Maraton Praha – 8. května
Mattoni 1/2Maraton Karlovy Vary – 21. května
Mattoni 1/2Maraton České Budějovice – 4. června
Mattoni 1/2Maraton Olomouc – 25. června
Birell Grand Prix Praha – 10. září
Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem – 17. září

Reklama

Související témata: