Hlavní obsah

Svět má dalšího krále. V Japonsku řádil 105letý sprinter, pak imitoval Bolta

Praha

Výjimečný mezi výjimečnými, bezkonkurenční sprinter. Tím je 105letý Japonec Hidekichi Miyazaki, který překonal v tomto požehnaném věku světový rekord ve své kategorii. Historické tabulky tento muž přepisoval v japonském Kjótu. Zaběhl čas na sto metrů 42:22 sekundy. Fotografové se po závodě na něj nalepili jako na Usaina Bolta, jamajského krále na 100 a 200 metrů.

Foto: Kyodo, Reuters

Hidekichi Miyazaki u výsledkové tabule imitoval proslulé gesto sprinterského krále Usaina Boélta.

Článek

Miyazaki stanovil světový rekord ve středu na atletických závodech veteránů, když překonal svůj vlastní čas. Vitální běžec se narodil 22. září 1910, takže si dal nejlepší možný dárek k narozeninám, stal se světovým šampiónem. Bylo mu osm let, když skončila první světová válka. Ve čtyřiatřiceti letech zažil japonskou porážku ve druhé světové válce.

„Chtěl jsem oholit pár sekund, protože jsem se dostal na 36 vteřin při tréninku. S časem proto nejsem spokojený. Možná jsem starý," řekl Miyazaki novinářům po závodě.

Japonec dosáhl na svůj nejlepší čas, když mu bylo 103 let, zaběhl 34:10. Na otázku, co ho motivuje udržovat se stále fit, odpověděl, že jde o jeho zdravotní stav.

Je zdravý jako řípa

"Všichni doktoři jsou překvapeni. Všechno je o mém dobrém zdraví. Na svoji kondici jsem hrdý," nechal se slyšet 105letý běžec, který každý den cvičí, jí s mírou a každé jídlo pořádné žvýká.

Miyazaki, kterého časy se samozřejmě nedají srovnávat s mladšími, má přezdívku „Zlatý Bolt". A to z prostého důvodu. Imituje pózování slavného jamajského olympijského vítěze. „Já jsem ještě začátečník," povídal úsměvem od ucha k uchu muž, který má jen tři centimetry přes 1,5 metru a váží 42 kilogramů.

Podle věku by se mohlo zdát, že tento sprinter by mohl už ukončit kariéru, ale on to vidí jinak. „Budu muset trénovat tvrději. Trénink šel skvěle, takže můžu pořád běžet rychleji. Doktoři mi provedli lékařské vyšetření před pár dny, jsem zdravý jako řípa. Můj mozek nemusí být nejostřejší, ale fyzicky jsem tip-top. Nikdy jsem neměl žádné zdravotní problémy. Všechno to je o vůli, musíte jít dál," dodal Miyazaki.

Reklama

Související témata: