Hlavní obsah

Více sexu, regenerace svalů i lepší sluch, to je běhání pod mikroskopem

Praha

Běh tělu prospívá, o tom nemůže být pochyb. Ale víme, co vše nám běhání ovlivňuje, zlepšuje? Ne, patrně se nikdy nedostaneme na konec, kdy bychom mohli říci - víme vše, konec, mikroskopy do šuplíku. Vědci stále přichází s novými informacemi, které objevili při svých bádáních. Běžecký server runnersworld.com před časem přišel s pár poznatky, které vás možná překvapí. My k tomu ještě nějaké přidali. Pokud všechny znáte, gratulujeme. Není nad vlastní zkušenost.

Foto: Profimedia.cz

Aerobní aktivita jako je běh, tělu prospívá, proč si tedy odepírat těchto radovánek.

Článek

Změna chrupavky

Lidé si myslí, že běháním trpí kolena, něco na tom bude, ale výzkum australské Monash Univerzity naznačuje, že běháním se může zvýšit produkce chrupavky, která může chránit klouby před artritidou.

Zlepšení sluchu

Výzkum Univerzity Bellarmine zjistil, že ženy mají o šest procent větší pravděpodobnost, že budou mít lepší sluch než ženy, které nesportují. Cvičení zlepšuje krevní oběh v uchu, který poskytuje větší přísun živin a pomáhá zachovat lepší funkci.

Pomáhá při migréně

Odložte léky proti bolesti hlavy. Studie provedená na univerzitě v Göteborgu ve Švédsku zjistila, že osoby trpí migrénou méně, pokud běhají venku po dobu 40 minut třikrát týdně po dobu tří měsíců. Jste to vy?

Regeneruje svaly

Svaly se přetrénováním ničí. Nebo ne? Univerzita z Illinois zjistila, že cvičení vyvolává reakci určitého typu buněk (mezenchymálních kmenových buněk), které podněcují další buňky vytvářet nový sval. Uvedený proces by tak mohl zabránit ztrátě svalové hmoty.

Snižuje úzkost

Máte panický strach z dalšího dne, kdy vás čeká v práci prezentace? Výzkumníci z Southern Methodist University nedaleko Dallasu zjistili, že lidé mají výrazně mírnější reakce na stres, když se zabývají pravidelně intenzivním aerobním cvičením. A to je běh také.

Prevence rakoviny

Finští výzkumníci studovali 2 560 mužů středního věku a zjistili, že nejaktivnější muži mají nejmenší pravděpodobnost, že zemřou na rakovinu, a to zejména pokud jde o rakovinu zažívacího traktu nebo plic. Proč? Čím intenzivnější cvičení, tím pro ně lépe.

Posiluje kosti

Těžké cvičení zvyšuje hustotu kostní tkáně, která chrání před osteoporózou a zlomeninami. Takový je výsledek vědců z University z Missouri. Vysoký dopad cvičení, jako je běh, se tak jeví jako možnost, která nám může pomoci.

Ideální teplota

Čím kratší vzdálenost, tím vyšší teplota. Každý si tedy vybere. Pokud jste sprinter na sto metrů, je pro vás ideální teplota 23 stupňů. Pokud se rozhodnete pro půlmaratón, tak na teploměru hledejte 13,4. Na maratón jen 11 stupňů.

Změna výšky

Průměrný maratónec po doběhnutí je přibližně o jeden centimetr kratší, než když odstartoval. To proto, že v průběhu času se mění poloha obratlů, zjistili vědci ze Swansea Univerzity. Během jednoho dne se ale tělo vrací do původní výšky.

Vyšší zájem o sex

Vědci na univerzitě v Cambridgi zase zkoumali běh a sexuální apetit. Zjistili, že dochází nejen ke zlepšení kardiovaskulárního systému, ale také k silnějšímu zájmu o sex a vyššímu počtu spermií. Jestliže i toto je váš případ, přejeme dobrý běh!

Reklama

Související témata: