Hlavní obsah

Trénujte na schodech, využijte experimentální městské hřiště

Baví vás vybíhání schodů, máte rádi rozmanitost? Pokud jste dvakrát řekli ano, máme pro vás řešení. Navíc budete moci soutěžit o každý schod, schůdek. Pokud chcete vědět více, zavítejte na stránky schodies.cz, kde najdete 195 různých schodišť pro váš trénink. Výrazně je zastoupena Praha, ale i další města se připojují.

Foto: Facebook: Schodies.cz

Schody patří do trénínkového plánu běžce. Víte o některých ve svém okolí?

Článek

Máte radši delší, kratší, v centru, na okraji Prahy, Olomouc, Frýdek-Místek, Příbram, Liberec? Máte na výběr. "Schodies mapují městské schody vhodné k běhání. Najděte si na mapě ty svoje a běžte. Do ulic, do schodů, do sebe. Jde o experimentální městské hřiště," píše se na stránkách, kde můžete ty nejbližší pro váš trénink najít, ale také můžete další přidat a doporučit.

„Vše probíhá tak, že pokud se běhá, běží to. Když se neběhá, tak nic neprobíhá. Kdo běhá, posiluje svalstvo, poznává město a získává body. V rámci virtuální soutěže můžete trhat žebříčky," říká Tereza Lišková, zástupce skupiny Cancel, která za tímto projektem stojí.

Každý výběh mohou běžci zaznamenávat na svém profilu, kde se jim výkony automaticky sčítají, stále tak mají jasno v tom, kolik schodů naběhali a jaká schodiště již mají zdolaná. Ke každému výběhu mohou napsat i svůj komentář - například o stavu schodů, místním osvětlení, dopravě, který může být vodítkem pro ostatní běžce.

Hurá na schody
Počítej vyběhlé schody, sbírej zdolaná schodiště. Zjisti, jak si stojíš v žebříčku. Jakou výškovou budovu jsi zdolal? Sdílej, komentuj, foť a běhej. Každý schod je bod. A nejsi v tom sám.

Projekt pamatuje i na rozdílné úrovně běžců, ty jsou rozděleny do třech skupin. Každá představuje jinou délku. Zelaná náleží do 60 schodů, žlutá od 60 do 100 schodů a červená značí více jak sto schodů. Například Letenské schody patří do kategorie červené, protože jsou snad nekonečné - 249 schodů.

Každý běžec může přidat i svoje oblíbené výběhy. Pokud vám ve sportování pomáhají odměny, tady je dostanete. Ti nejlepší se dočkají od autorů za počet zdolaných schodů, které výškově odpovídají například pařížské Eiffelově věži či doméně New Yorku Empire State Building.

Reklama

Související témata: