Hlavní obsah

Imunita a běh: Posiluje trénink obranyschopnost organismu, nebo spíše naopak?

Na takovou otázku neexistuje úplně jednoznačná odpověď. Záleží totiž hodně na tom, z jaké časové perspektivy se na problém díváme a o jakou intenzitu tréninku jde. Klinické výzkumy poměrně jednoznačně říkají, že určitý druh tréninku skutečně může mít negativní vliv na naši imunitu. Vědci hovoří o takzvaném fenoménu „otevřeného okna“. Jak se ale vyhnout nemocem?

Foto: Profimedia.cz

Pohyb je pro imunitu důležitý. Když je ho moc, může ale škodit.

Článek

Dobře prokazatelným faktem je, že intenzivní trénink může do našeho těla otevřít choroboplodným zárodkům ono pomyslné imunitní okno. Po výrazné delší zátěži je riziko onemocnění infekčními chorobami vyšší. Jde především o infekce dýchacích cest (chřipková onemocnění), ale třeba také onemocnění močových cest či zažívacího traktu. Při fyzické zátěži počet granulocytů (druh bílých krvinek, tzv. „zabijácké buňky") nejprve roste. Ve fázi zklidňování začínají jejich počty prudce klesat a dostávají se až pod výchozí úroveň. Ono otevřené okno se otevírá infekci. Takto dynamicky reaguje lidské tělo na fyzickou, ale i psychickou zátěž.

Existují možnosti, jak okno velmi rychle zase zavřít či jej otevírat jen velmi málo. Pro udržení zdravého a silného imunitního systému je třeba se dostatečně hýbat. Zvláště takový druh pohybu, který nám přináší radost a potěšení přispívá ke zvýšení odolnosti vůči stresu fyzickému i psychickému. Kde je tedy zakopaný pes?

Z dlouhodobé perspektivy pozorováno je pohyb pro imunitu důležitý a nepostradatelný. Pohyb obranyschopnosti našeho organismu prospívá a posiluje jej. Z krátkodobého hlediska ovšem může intenzivní trénink působit i zcela opačně. Britští vědci v rámci jednoho z výzkumů podrobili testům čtyři skupiny probandů. Jedna skupina běhala 30 minut lehce, druhá 30 minut intenzivně, třetí 120 minut lehce a poslední, kontrolní skupina neběhala vůbec.

Data jasně ukázala, že dvouhodinový trénink, byť byl veden lehce, přechodně oslabil imunitní systém probandů. U krátkých, mnohem intenzivnějších tréninků tento vývoj vědci nezaznamenali. Intenzivní trénink byl při studii nadefinován jako „běh, při němž již probandi nejsou schopni souvisleji mluvit". Výsledek je tedy jasný: Krátký intenzivnější trénink zasáhne náš imunitní systém výrazně méně než dlouhodobá, i když málo intenzivní zátěž. Jedním dechem ale vědci připouštějí, že by stejný efekt pravděpodobně nezaznamenali u dobře trénovaných jedinců a že i půlhodinový trénink velmi vysoké intenzity vedoucí až k celkovému vyčerpání může otevřít imunitní okno dokořán. Co s tím? Jak tedy trénovat?

Určitě se nevyhýbejte ani intenzivním tréninkovým jednotkám. Čím více si na ně zvyknete, tím menší bude ve vašem imunitním okně následná skulina. Důležité také je vyhýbat se po tréninku či závodech zvýšené imunitní zátěži. Vhodná a dostatečná regenerace a dostatek kvalitního spánku přispívají značnou měrou k opětovnému přibouchnutí imunitního okna i nasazení ochranných okenic.

Reklama

Související témata: