Hlavní obsah

Čínské řešení běžeckého závodu: hromadný podvod

Při půlmaratonu v čínském Šen-čenu bylo 258 účastníků přistiženo při podvodu a hrozí jim za to pořádné tresty. Kritici vidí příčinu neférového jednání některých účastníků mimo jiné v příliš vysokém počtu masových silničních závodů v Číně.

Foto: Profimedia.cz

Běžeckých akcí je prý v Číně už příliš mnoho. (ilustrační foto)

Článek

Jednadvaceti závodníkům, kteří měli falešná startovní čísla, nebo se vydávali za někoho jiného, hrozí doživotní zákaz účasti na tamním půlmaratonu. Zbývající více než dvě stovky si převážně zkrátily trať, z čehož je usvědčili místní fotografové nebo dopravní kamery. Těmto běžcům hrozí dvouletý distanc. "Jsme hluboce zarmouceni podvody, které se během závodu objevily. Běh není jen sport, je to metafora života. Každý běžec je zodpovědný sám za sebe," uvedli organizátoři prostřednictvím agentury Sin-chua.

Zprávy o podvodu vyvolaly v Číně vlnu rozhořčení. Úvodník jednoho z místních listů dokonce nabádal běžce, aby respektovali maraton a sportovní duch. Jako jednu z příčin tohoto problému kritici vnímají enormní nárůst počtu běžeckých závodů určených pro velký počet závodníků.

Podle údajů Čínské atletické asociace bylo v roce 2011 v Číně 22 maratonů a dalších silničních závodů, letos je jich už více než tisíc. "V Číně je teď příliš mnoho maratonů a příliš mnoho takzvaných běžců. Ale běžci, kteří opravdu milují běhání, jsou pořád v menšině," uvedl jeden z kritiků na twitteru.

Reklama

Související témata: