Hlavní obsah

To je výdrž! Muž oslavil 40 let v kontinuálním pohybu

Toronto

Neexistuje moc lidí, kteří by běhali každý den. Nebo kteří by byli ochotní o něčem takovém vůbec přemýšlet, a to hovoříme i o profesionálech. V Kanadě jeden 72letý křepký stařík právě oslavil svoji čtyřicítku jako takzvaný „streaker“. Čtyři desetiletí běhal, aniž by vynechal jediný den. A jak své čtyři křížky na svých běžeckých bedrech oslavil?

Foto: Profimedia.cz

Běhat každý den, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce, v létě, v zimě. To je streak running.

Článek

Jak jinak než zase během! Nic jiného mu totiž ani nezbývalo, chce-li se udržet v branži. Doprovodit ho přijel ze Spojených států amerických přítel a další streaker (z angl. „sériový běžec") Steve DeBoer. Ten, ačkoli je mladší, krouží už 48. rokem každý den.

Streak, v češtině lajna, sled, řada, u běžců představuje počet dní, případně let, kdy jedinec každý jednotlivý den uběhne alespoň trať o délce jedné míle. Kanaďan Rick Rayman je na sebe ještě přísnější a za své minimum považuje půlhodinový výběh, přičemž často běhá i hodinu a více, ještě déle pak o víkendech. Jeho výkony jsou o to úžasnější, že i přes svůj pokročilý věk tento dentista ještě tři dny v týdnu vyučuje na univerzitě.

Existuje samozřejmě i oficiální registr streakerů, který provozuje United States Running Streak Association. Ta vede dvě oddělené tabulky. Jednu pro samotné Spojené státy, druhou pro zbytek světa.

Kanaďan Rick zaujímá druhou pozici s 14 612 dny (40,005 roku) mezi internacionály, přičemž k aktualizaci údajů dochází každý den. Jeho mladší americký kamarád obsadil až třetí příčku v americké tabulce, ačkoli má naběháno o sedm a půl roku déle 17 355 dní (47,515 roku). Streaker Rick se navíc může pochlubit i účastí na všech 29 ročnících torontského maratonu. Mimochodem za letošní rok uběhl kanadský důchodce 13 maratonů a celkem jich má na svém kontě stejný počet jako dnů v roce, tedy 365.

Ve svých mladších letech běhával maratony pod tři hodiny a často musel překonávat i nejrůznější zranění. Nikdy se ale nevzdal. Už jednou se stalo, že se zakončení jeho „lajny" jevilo jako jisté. To, když měl prasklý meniskus a takovou bolest v koleni, že jej doslova ochromovala. Manželka mu prý ale tenkrát řekla: „Už jsi oblečený, tak to prostě udělej!" Až poté se od lékařů dozvěděl, co mu vlastně je. Magnetická rezonance ovšem potvrdila, že meniskus se už začal hojit, takže mu lékaři běh už ani nezakázali.

Na otázku kanadských novinářů, kdy asi tak s běháním skončí, měl jen strohou odpověď: „Plánuji běhat až do té doby, dokud nebudu moct!" Odbojný stařík, co říkáte?

Reklama

Související témata: