Hlavní obsah

Rozhodli se být nejlepší v USA. Rodinný klan vede šéf ze Sovětského svazu

Pec pod Sněžkou

Běhá celá rodina. Tento slogan si může bez skrupulí přivlastnit osm členů jedné rodiny z Utahu. Jejich velitelem je Sasha Pachev, který věří, že se jeho běžecký klan může stát nejrychlejším ve Spojených státech. Rodiče, šest dětí od šesti do šestnácti let běhají pět kilometrů v průměru za 20 minut a 50 sekund.

Foto: Archiv: Sasha Pachev

Sasha Pachev věří, že jeho rodina může být nejrychlejší v USA.

Článek

Sice žádná oficiální statistika neexistuje, ale Pachev si provedl vlastní průzkum a rychlejší rodinu našel v New Hampshiru. Rodina Christiansenova zaběhla v roce 2002 čas na pět kilometrů 18:50. Systém je následující. Časy všech se sečtou a podělí se počtem běžců, výsledkem je průměrný čas. V roce 2002 šlo o dva dospělé a šest dětí ve věku od devíti do jedenadvaceti let.

Šedesátiletý Joshua Christiansen říká, že jeho rodina se nikdy nepokoušela běžet co nejrychleji, ale každé dítě se jen snažilo být nejlepší. "Pravděpodobně jsme mohli běžet rychleji, protože devět rodinných příslušníků má průměrný čas zhruba 16:42," nechal se slyšet pro Runner World Newswire.

Rodina, kterou vede Sasha Pachev se naopak snaží cíleně o nejrychlejší čas. Když jdou do závodu, každý člen běžecké skupiny musí znát svůj cílový čas. Otec pro větší motivaci dokonce vypracoval systém odměn pro mladší členy rodiny, aby dosáhli na lepší výsledek. Hlava rodiny doufá, že lepší časy teprve přijdou. Až budou děti starší, budou mít lepší časy, tím se sníží průměr. „Je dobře, že všechny děti běhají rychle," je spokojený otec.

Až sto kilometrů týdně

Pachev vypracoval také podrobný systém pro každého člena, aby věděl, jak má každý den trénovat. Rozmezí naběhaných kilometrů se pohybuje od deseti do sta kilometrů týdně. Strategie je v podstatě jednoduchá. Čím starší dítě, tím vyšší porce tréninku.

Školní osnovy a běhací tréninky se v této rodině prolínají. Sashova manželka Sarah nebyla běžkyní, ale setkání s budoucím manželem vše změnilo. Sport vzala za svůj, aby podpořila muže, částečně také proto, aby byla schopna držet krok s dětmi.

Oba věří, že jim běh a sport obohacuje život. Pachev vyrůstal v bývalém Sovětském svazu, nezažil luxus atletických oválů, ale v běhu exceloval, proto nyní předává běhání svým dětem. „Běh učí děti soustředit se, nevzdat se, když narazíte na těžké věci. Oba věříme, že toto dětem prospívá," nechala se slyšet hlava rodiny pro server deseretnews.com.

Reklama

Související témata: