Hlavní obsah

Jeho Výsost i obě Jasnosti řádily na londýnském stadiónu

Sešel se princ, vévoda a vévodkyně... takhle nějak by mohl začínat třeba dobrý vtip. Ale nezačíná. Minimálně ne tentokrát. Princ Harry a jeho bratr William s chotí Kate, vévoda a vévodkyně z Cambridge se na počátku února postavili na startovní čáru nového atletického oválu, aby poměřili síly v rodině. Kdo vyhrál a kdo neobhájil svou šlechtickou čest?

Foto: Profimedia.cz

Hoši z královské rodiny a žádné vychování! Copak v Británii neplatí "Ladies first"?

Článek

V Británii patří život královské rodiny a všechno s ním související mezi nejsledovanější témata vůbec. V této parlamentní monarchii se jí zkrátka dostává velké pozornosti i obdivu. Jsou si toho vědomi i jednotliví členové královské rodiny, a tak neváhají využít příležitosti, pokud se jedná o propagaci zdravého životního stylu, aktivního pohybu. Tentokrát neváhali dát veřejně všanc svoji čest a rychlost a v rámci štafetového boje změřili síly na padesátimetrové distanci.

Vlastně to tak trochu patřilo k jejich šlechtickým povinnostem. Událost se totiž odehrávala v Olympijském parku královny Alžběty v Londýně. Svým činem tak zároveň „letmo" vzdali čest své úřadující babičce. Jejich účast však také podpořila přípravy na London Marathon, který se bude konat v dubnu a jenž patří k nejrychlejším maratónským tratím světa.

Happeningu se zúčastnilo na 150 běžců včetně jiné úřadující britské královny ‒ světové královny maratónu, běžkyně Pauly Radcliffové. Ta dodnes drží světový rekord v maratónu v ženské kategorii s výkonem 2:15:25 a dodnes patří mezi nejpopulárnější představitele světové maratónské scény. Další zajímavostí je, že se akce konala na nově zbudované dráze London Marathon Community Track, který bude sloužit jako zahřívací prostor pro letošní světový šampionát IAAF v srpnu.

Tentokráte zvítězil princ nad vévodou i vévodkyní. Nicméně se očekává, že královská rodina bude mohutně zapojena do propagace aktivního životního stylu a sportu v souvislosti s chystaným Londýnským maratónem v druhé polovině dubna. Ten patří mezi takzvané World Marathon Majors, tedy šest nejvýznamnějších maratónů celého světa.

Uvítali byste, kdyby se i u nás na propagaci sportu podíleli vrcholní představitelé České absurdní monarchie?
Ano, pro hlavu státu a její pážata by to mělo být samozřejmostí.
74,2 %
Nejsem si jistý/á, zda by to od sportu spíše neodstrašovalo.
12,6 %
Ne, tepovou frekvenci nám dokáží zvednout lépe jinak.
13,2 %
Celkem hlasovalo 2205 čtenářů.

Reklama

Související témata: