Hlavní obsah

TEST: Sportovní bezdrátová sluchátka Marley Uprise ‒ kolibřík dosedající na vaše uši

Praha

Někdy se potřeba odvrátit mysl od rostoucí bolesti pracujících svalů stává nutností. Někdy zkrátka jen máte chuť zaposlouchat se při dlouhém tréninku do svých oblíbených songů nebo se „začíst“ do své nové audioknihy. Někdy prostě běžec potřebuje sluchátka. Alespoň některý běžec, alespoň někdy. Pokud máte rádi netradiční výrobky, navíc od producenta, jemuž nesejde pouze na ziscích, ale aktivně bere část zodpovědnosti za osud naší planety do svých rukou, jste tady dnes správně.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Sportovní bezdrátová sluchátka Marley Uprise.

Článek

Marley, Marley, co vám to jen připomíná? Boba Marleyho? K odkazu odredovaného hudebníka se výrobce otevřeně hlásí. Protože spolu souzní na vlnách harmonie, míru a lásky? Možná, to už budete muset posoudit sami. Britský výrobce si zcela v duchu rastafariánské tradice zakládá na kladném vztahu k přírodě, k environmentu. Snaží se maximálně využívat recyklované a přírodní materiály pouze z certifikovaných zdrojů pěstovaných dle zásad udržitelnosti. Část ze zisků celého podniku firma odklání do nadace podporující charitativní a environmentální projekty. Na krabičce se kromě jiného dočtete, že výrobce za váš nákup sluchátek vysadí jeden strom.

Už samotný obal sluchátek, krabička je vyrobena z recyklovaného papíru a plastu. Prvky sluchátek jsou zkonstruovány z recyklovatelného hliníku a silikonu. Výrobce si zakládá na netoxicitě použitých materiálů a na nových sluchátcích najdete i dřevní kompozit, kombinaci plastových vláken a dřevních derivátů.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Sportovní bezdrátová sluchátka Marley Uprise - krabička z recyklovaných materiálů a s informací, že za váš nákup bude vysazen jeden strom.

Pokud si ze tří nabízených barevných variant (teal, black a brass) zvolíte zrovna „brass", „mosaz", možná získáte podvědomý pocit, že vaše sluchátka vyrostla někde v deštném pralese na stromě. Působí velmi hřejivě a ekologicky uvědoměle. Ale možná je to tou barevnou podobností špuntů s dudlíkem z přírodního kaučuku, který jsem kdysi kupoval dětem.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Sportovní bezdrátová sluchátka Marley Uprise - celkový pohled na sluchátka.

Sluchátka mají velmi specifický design, který jinde jen tak nezahlédnete. Samotné „pecky" vycházejí ze svých oválných základen ‒ někomu by mohly základny evokovat atletický závodní okruh ‒ vyvedených z dřevního kompozitu a ozdobených mosazně zlatými logy výrobce a kabelovými výstupy. Samotnou stabilitu sluchátka v uchu zajišťují hned tři pilíře: správně zvolená gumová zátka špuntu dobře dosedající do zvukovodu, gumový oválek přidržující se záhybu ušního boltce a nakonec největší struktura ‒ pogumovaný drátek vedoucí kolem celého boltce, na němž je aparát při používání zavěšen.

Spojovací černý kabel je žíhaný mosazně laděnými odstíny a barvu mosazi má i svorka v jeho středu na doladění příjemné délky. Na levé straně kabelu najdeme podlouhlý oválný ovladač se třemi tlačítky a krytým vstupem pro nabíjení pomocí micro USB.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Sportovní bezdrátová sluchátka Marley Uprise - pohled na ovládací panýlek při dobíjení. Trojice tlačítek je vizuálně i hmatově dobře rozlišená.

Nevím, co na první vyzkoušení zaujme u těchto bluetooth sluchátek vás, u mne to byl bezkonkurenční pocit lehkosti. Aniž bych musel měnit velikost dodávaných gumiček na jinou ze tří velikostí, sluchátka hned napoprvé krásně sedla a zároveň uším propůjčila pocit, že je nic netíží ani neomezuje. Takový pocit je samozřejmě něčím vykoupen. Nasazení je zde malinko náročnější než u jiných typů sluchátek, na druhou stranu, když už jsem je jednou správně nasadil, nikdy nevypadla.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Sportovní bezdrátová sluchátka Marley Uprise - pohled na doplňky.

Pro běžce je důležité i to, co se děje kolem něj. Z tohoto důvodu někteří sluchátka paušálně odsuzují, jiní dbají na to, aby se zvukově od okolního světa zcela neodřízli. Snad to byl i záměr výrobce těchto sluchátek. Ačkoli se jedná o pravověrné „in-ear" zařízení, sluchátka vstupují přímo do zvukovodů, zvuky okolního světa přeci jen dostávají také nějaký prostor. A to je u sportovních sluchátek velmi důležité. Někteří uživatelé namítají, že jsou zato méně hlasitá, že zkrátka neumějí dělat až takový kravál jako jiné špunty. Něco na tom je. U sportovních sluchátek ale může být důležitější slyšet rozjetou lokomotivu řítící se přímo na vás než srdceryvné kvílení popového zpěváka, které si nota bene můžete v případě potřeby přehrát znovu.

PLUSY
lehoučká sluchátka, vysoký komfort nošení
dobře drží
zajímavý, přírodně laděný design
částečné pronikání zvuků okolí
z vybraných materiálů (recycling, přírodní zdroje)
za každý výrobek vysázený strom
trojice gumiček, přepravní sáček, kabel v balení
dobíjení pomocí micro USB
možnost stahování/úpravy délky kabelu
vestavěný mikrofon, možnost přijímání hovorů
MINUSY
slabší zvukový výkon
nasazování je potřeba nacvičit
CENA
pod 2000 korun

Baterie má slušnou výdrž kolem 8 hodin, dobíjení pak trvá zhruba dvě hodiny. O průběhu nabíjení informuje drobná kontrolka na ovládacím panýlku. Trojice vizuálně i hmatově odlišených tlačítek ovládá přehrávání/zastavení hudby, hlasitost, posouvání mezi skladbami, přijmutí/ukončení i zamítnutí hovoru. Jako správná sportovní sluchátka jsou také Uprise vybavena odolností IPX5 (proti tryskající vodě), takže je nepřekvapí ani ten nejupocenější trénink, ani ta největší průtrž mračen.

V krabičce najdete kromě samotných sluchátek celkem troje koncové gumičky špuntů v různé velikosti a totéž platí i pro gumové oválky. Nabíjecí kabel v barvách sluchátek je další samozřejmostí stejně jako přepravní sáček z netkané textilie s jamajskou trikolorou. Obrázkový návod vytištěný na recyklovaném papíře vám dá okamžité a intuitivní odpovědi na všechny uživatelské otázky.

Reklama