Hlavní obsah

Běhání se psem. Radost, nebo starost?

Markéta LyachováSport.cz

Zlatý retrívr se jevil jako zlatá volba: ideální pes do domácnosti, má rád vodu a rád se proběhne. A tak jsme si přivezli Jacka – naše malé zlaté štěňátko. Rád běhal, to je pravda. Byl ale jako splašený a na členy domácnosti nebral žádné ohledy. A vodu? Tu přímo nesnášel.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Běhání se psem nabízí spoustu radosti.

Článek

Já se ale nevzdala a rozhodla se, že to neposlušné zvíře prostě běhat s paničkou naučím. Začátky byly opravdu kruté, i když to zpočátku vypadalo nadějně. Jack běžel podél řeky, co chvíli si udělal náskok a vzápětí se ke mně vracel. Byla jsem nadšená, že je nadšený.

Jenže ouha, cestou zpátky už sotva pletl nohama a já zpomalovala a zpomalovala. Kilometr před cílem jsem musela zastavit. Jack se totiž rozhodl, že do závěrečného kopce rozhodně nepoběží, ba dokonce ani nepůjde. A tak jsem nasadila vodítko a vší silou jsem vlekla to psisko domů.

Pokud i vy běháte se psem, nebo s tím chcete začít, možná se vám pár tipů bude hodit.

Zjistěte, zda se váš pes na běh vůbec hodí

Některá psí plemena prostě k běhání nedonutíte. Je jasné, že majitel čivavy se asi do žádných takových experimentů pouštět nebude. Rádi se ale proběhnou třeba vlčáci, ohaři, retrívři, boxeři i dobrmani.

Důležitý je věk psa

Na delší trasu byste se měli vydat, až když je psovi více než jeden rok. Takový mladý pes plný energie s radostí přivítá vaši nabídku na proběhnutí. U starších psů pečlivě zvažujte intenzitu i vzdálenost. Pokud běh vezmete jen jako zpestření všedního dne, bude vše v pořádku. Na delší štreky ale raději zapomeňte.

Pozor na přehřátí

Psi se na rozdíl od lidí nepotí. Teplotu regulují tak, že vyplazují jazyk a rychle dýchají. Čím rychleji pes dýchá, tím účinněji se ochlazuje. Přesto může dostat úžeh nebo úpal. Běhání v horkém letním dni raději se psem vynechte. Pokud vás přece jen zláká počasí, je nutné, aby měl pes po cestě přístup k vodě.

Zvažte také terén

Asfalt nebo beton opravdu není pro psa to pravé ořechové - i vaše nohy na tomto povrchu trpí. Beton je v létě opravdu horký a pro vašeho čtyřnohého kamaráda představuje velké nebezpečí. Když začne váš pes kulhat, mohla se do jeho tlapky dostat nějaká nečistota.

Povolení od veterináře

Než se rozhodnete s pejskem vyběhnout, zajděte k veterináři. On zvládne posoudit jeho zdravotní stav lépe než vy. Pak s čistým svědomím můžete vyběhnout. Je rozdíl pobíhat na dvorku u domu a běžet na tři nebo více kilometrů.

Vodítko mějte vždy u sebe

Mějte na paměti, že ostatní lidé se vašeho psa mohou bát. Negativní emoce mohou zvíře rozdráždit a neštěstí je na světe. I když je váš pes cvičený a poslouchá na povely, nikdy nemůžete vědět, jak se zachová v situaci, do které se můžete dostat. Na místech, kde nejste sami, dejte svému psímu parťákovi vodítko.

Až tedy postupem času můžete začít přímo s canicrossem. Nezapomeňte ale na to, abyste měli správný postroj a popruh. Díky canicrossu můžete zlepšovat kondici a posilovat vztah se svým psem.

Reklama

Související témata: