Hlavní obsah

RECENZE: Hal Koerner - Ultra a dál aneb Jak se připravit na běhy od 50 km po 100 mil

Praha

Přední americký ultramaratonec Hal Koerner se spoluautorem Adamem W. Chasem napsali zajímavou a velmi praktickou knihu k tématu ultramaratón, která v této podobě na trhu pravděpodobně ještě nebyla. Předmluvu ke knize obstarala jedna z legend na nejdelších tratích Scott Jurek.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Hal Koerner - Ultra a dál

Článek

Hal Koerner (nar. 23. 1. 1976) má na svém kontě přes 120 ultramaratónů. V podstatě ve dvou třetinách z těchto závodů stanul na stupních vítězů a mezi jeho více než třemi desítkami vítězství se vyjímají triumfy na slavných amerických stomílovkách jako Western States 100 (tam vyhrál hned dvakrát, v roce 2007 a 2009) a Hardrock 100 v roce 2012. Jistě úctyhodná bilance. Hal je i majitelem běžeckého obchodu a účinkoval jako jedna z hlavních postav v celovečerním dokumentárním filmu „Unbreakable" Western States 100. V roce 2014 byl časopisem Outside vyhlášen „za nejšťastnějšího běžce světa".

Knížka Ultra a dál je v podstatě příručkou, nebo chcete-li průvodcem, ultramaratónským tréninkem. Ostatně i sám autor ji takto nazývá, a napovídá tomu i podtitul. V osmi kapitolách se dozvíte, jak začít s ultra, dále něco o vlastním tréninku, o výživě a pitném režimu. Hal se zabývá také oblečením a vybavením pro trénink a závod a rovněž i celkovou péčí o sebe. Nechybí ani rady ohledně první pomoci, jak se chovat v přírodě a při běhu v různém terénu.

Neméně zajímavá je kapitola o vlastním závodění, a to včetně psychické stránky. Dá se říci, že autor nezapomíná ani na nejmenší detaily. V závěrečné kapitole jsou uvedeny tři šestnáctitýdenní plány pro tři různé typy závodů: 50 km, 50 mil až 100 km a pro 100 mil.

Hal Koerner - Ultra a dál (Jak se připravit na běhy od 50 km po 100 mil)
196 stran
bez fotografií, informační boxy, tabulky
běžná cena 289 korun

Ve všech kapitolách se Hal Koerner dělí se čtenáři o své dlouholeté zkušenosti a sympaticky nebere své názory jako jediné správné. Prezentuje i odlišné zkušenosti jiných běžců a zdůrazňuje, že každé tělo je trochu jiné a že každý si musí najít tu svou optimální cestu. Zaznívá i známá pravda, že na zkoušení nových věcí a experimentování jsou tréninky a den závodu opravdu není ta správná chvíle na změny.

Ten fakt, že každý jsme trochu jiný, je vidět na příkladu výživy při závodě. Hal absolvuje všechny ultramaratóny výhradně na energetických gelech. Naopak Scott Jurek dává přednost pevné stravě a svým oblíbeným burritům. Podobné je to třeba i u kompresního oblečení, když zabrouzdáme do kapitoly o vybavení. A takto by se dalo pokračovat kapitolu po kapitole a brát jednu věc po druhé. Pěkně tuto knihu komentoval zpravodajský server MailTribune.com: „Koernerova kniha by se docela dobře mohla jmenovat Všechno, co jste vždycky chtěli vědět o běhu na 100 mil, ale báli jste se zeptat."

Ultra a dál je kniha, která si určitě najde cestu k těm, které oslovuje běh v přírodě a ultra závody. Své si v ní najdou nejen začátečníci, ale i zkušenější běžci.

Četli jste Ultra a dál? Jak se vám kniha líbila?
Skvělá kniha, jedna z nejlepších, které jsem v životě četl/a. Vřele doporučuji.
28,9 %
Výborná kniha, neměla by chybět ani ve vaší knihovně.
8,9 %
Dobrá kniha, nelituju těch peněz, které jsem za ně dal/a.
35,6 %
Nic moc, maximálně si ji na chvíli půjčte v knihovně.
20 %
Totální odpad, nechápu, proč někdo takhle plýtval papírem.
6,6 %
Celkem hlasovalo 45 čtenářů.

Reklama

Související témata: