Hlavní obsah

TEST: Běžecké šortky Icebreaker Cool-Lite Strike 5 Inch Shorts ‒ radost poběhat

René KujanSport.cz

Do naší mozaiky testů běžeckých šortek přibývá další díl. Do nastávajících letních veder by si snad běžec na sebe ani nic jiného nenavlékl. Oproti ostatním však mají tyto trenky jednu výraznou odlišnost ‒ vnitřní část z přírodních materiálů. Oceníte ji? Určitě ano.

Foto: Icebreaker.com

Přírodní materiály zaručují vysokou míru pohodlí.

Článek
Fotogalerie

Jako i ostatní šortky, jsou i tyto z dnes tak módní kategorie „dva v jednom". Vnější, volné šortky černé barvy jsou ze 100% polyesteru. Vypadají velice jednoduše, ale pouze na první pohled. Pomiňme nyní reflexní logo výrobce v dolní části levé nohavice, které svou trochou přispívá k lepší viditelnosti za tmy. Na obou bocích najdeme větrací otvory řezané laserem. Jejich konce se tak netřepí a nemají tendenci se natrhávat. Co mne osobně ale na vnější vrstvě šortek nejvíce příjemně překvapilo, jsou kapsy. Hned dvě! A z mého pohledu ideálně řešené.

Hned dvojí radost

V podstatě kdykoli, když vyběhnu, přemýšlím, kam dát klíče ‒ a chci je mít hezky pod zipem. A pak, kam dát třeba mobil. Ten chci mít rychle přístupný a zároveň bezpečně uskladněný, aby kupříkladu nevyskočil někam do kopřiv, až budu sbíhat nějaký prudší kopec. Zřejmě někdo u Icebreakeru umí číst mé myšlenky, protože své nové šortky zaonačili přesně tímto směrem. Uprostřed zadní části je kapsa na spolehlivý zip. Hned vedle ní síťovaná kapsa s elastickým lemem, který udrží veškerý obsah uvnitř. Krása! Konečně někdo z výrobců pochopil, že jedna umrněná kapsička, do níž se vejde jeden jediný klíč, je pro dnešního běžce sledujícího nejnovější trendy opravdu málo.

Uvnitř příjemně

Mé nadšení z těchto gatí postupovalo směrem dovnitř. Tam už totiž nenajdete konvenční syntetickou tkaninu, ale merino vlnu. Do letních veder vlnu? No jistě. Přes 60 % vlny v kombinaci s dalším přírodním materiálem Tencel (tkanina z celulózových vláken eukalyptu) doplněná o nylon a lycru, aby to všechno dost pružilo (dohromady to dává technologii Cool-Lite). A právě ta vlna je na vnitřních slipech tak důležitá. Jednak máte na těle příjemný přírodní materiál, jednak využíváte všech výhod vlny merino ‒ dobrá termoregulace v zimě i horku, dobrý odvod vlhkosti a hlavně přirozená antibakteriálnost. Takže nesmrdíte hned po půlhodinovém tréninku jak rasův pytel. Vlněná vložka je chytře přetažená i přes horní šev kalhot. I v nejnamáhanějších partiích horního lemu se tak dotýkáte přírodního materiálu.

Muška jenom elastická?

Vše na svém místě by měl držet elastický pas a stahovací elastická tkanice. A právě ta byla zdrojem mého největšího zklamání. Nápad je to dobrý ‒ tkanice by neměla dřít do boků a svírat vás jak ocelová obruč dubový soudek na víno. Leč ouha, v praxi se ukazuje, že tkanice je až příliš elastická. Na moji vetchou postavu je nutno ji poměrně značně vytáhnout, aby vůbec něco udržela. Mašle je pak strašně dlouhá a není jednoduché se v ní orientovat, když tkaničku potřebujete zase rozvázat. Elasticita tkaničky nezná mezí, takže když už trenýrky optimálně drží a já dám do kapes klíče a telefon, začínají se mi šortky po krátké době sunout z boků ve směru působení gravitace. A to není úplně dobré (hlavně pro ta nevinná děvčátka v parcích).

Celkově ale hodnotím šortky velmi kladně. Konečně něco z příjemných přírodních materiálů, navíc prudce funkční a nevyžadující přehnaně často pračku. Šňůrku asi vyměním za nějakou pevnější a hurá ven ‒ prožijeme ve své milé přítomnosti celé běžecké léto.

PLUSY
příjemný přírodní materiál
velkorysé multifunkční kapsy
vydrží déle bez praní
MÍNUSY
příliš elastická zavazovací šňůrka
CENA
kolem 1600 korun

Testovali jsme také:

Under Armour Heatgear Armourvent Compression Shorts

Vytvořeno ve spolupráci s Icebreaker.com.

Reklama