Hlavní obsah

Cestujete daleko? Přibalte si kompresky!

Po delší cestě letadlem je člověk tak nějak jiný. Zatuhlé končetiny, loupání v kříži a často nedobrá nálada je průvodním znakem dlouhého pobytu v jinak pohodlném sedadle leteckého přepravce. Jak z toho ven? Ne všechno dokážeme ovlivnit, nějaké možnosti tu ale jsou.

Foto: Profimedia.cz

Tolik diskutované kompresní návleky přeci jen mají prokazatelný vliv.

Článek

Dalo by se říci, že se člověk minimálně cestou do letadla trochu protáhne ‒ zavzpírá si trochu s těžkými kufry, přískoky praktikuje při čekání na odbavení nebo bezpečnostní kontrolu. A jestli jste se nezapotili doposud, určitě to ještě zvládnete v závěrečné tlačenici při nastupování do letadla. Všechna tato aktivita ale nestačí.

Vědci zkoumali skupinu vrcholových fotbalistů po dlouhém letu a zjišťovali, jak se změnila jejich nálada nebo schopnost rychle běžet. Nebude asi překvapením, že se obě veličiny značně zhoršily. Ba co více, další dva dny zůstávaly na své špatné úrovni!

Do určité míry má danou situaci na svědomí špatná cirkulace krve. Tu lze ale podpořit tolik diskutovanými kompresními návleky. Jejich vliv na běžcovu výkonnost se doposud nepodařilo jednoznačně prokázat. Co je naopak nepopiratelné, je jejich vliv na prevenci různých zdravotních obtíží.

Určitě si ještě vzpomenete na kompresní punčochy svých babiček, pro něž si chodívaly do lékárny. Stažení v oblasti dolních končetin má prokazatelný vliv na zlepšení regenerace a cirkulace krve během dlouhého sezení či stání. Kompresní návleky nebo ponožky významným způsobem přispívají ke snížení rizika krevních sraženin, žilní trombózy.

Běžec tak může profitovat ze svého vybavení hned dvakrát. Jednak mu kompresní výbava zkrátí dobu potřebnou k regeneraci po velkém výkonu, jednak posílí cirkulaci krve v žilách a sníží natékání nohou a kotníků při dlouhém cestování. Takže jestli cestujete daleko, určitě si vezměte také své kompresní běžecké proprietky. Ať už jste babička, dědeček nebo kdokoli jiný.

Používáte kompresní návleky?
Ano, věřím, že mi pomohou zlepšit mé běžecké výkony.
62,5 %
Používám je k urychlení regenerace a/nebo při dlouhých cestách.
25 %
Ne, nevěřím, že něco takového může fungovat.
12,5 %
Celkem hlasovalo 64 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články