Hlavní obsah

TRASA: Táborem kolem památného Jordánu

Tábor

Táborští běžci to mají dobré. Nepřeberné množství možností pro kratší i dlouhé výběhy dává jižním Čechám další plus do pomyslného žebříčku míst vhodných k žití. Ponechme však barvitá panoramata a krásy přírody a pojďme se stejně jako v jiných místech republiky podívat na to, jak mohou běhuchtiví jedinci uspokojit své potřeby přímo v centru města. Zaběhat si třeba jen na pár desítek minut místo dlouhého pracovního oběda. To musí být super.

Foto: Mapy.cz

Pobíhat po Táboře má svá nejen historická kouzla.

Článek
Fotogalerie

A prastaré jihočeské husitské město takové příležitosti skutečně nabízí. Přímo z centra jste i tím nejpomalejším během za pár minut u Jordánu. Na zdejším gymnáziu se poněkud méně úspěšným žákům patrně dodnes zpívá úryvek z jedné populární písně „Přejdi Jordán, řeku všech nadějí...". Za tím táborským Jordánem totiž stávala zvláštní škola.

Posvátná řeka?

Táborský Jordán, jakkoli je podlouhlý, zatočený a klikatý, však není řekou. Jedná se o přehradní nádrž, zdroj pitné vody, a to dokonce nejstarší v Česku. A pro nás je nejzajímavější hlavně pro svou úžasnou schopnost poskytnout nám běžcům téměř na chlup přesně pětikilometrové kolečko. Jeho tři milióny kubíků vody a dostatek okolní zeleně poskytují příjemné běžecké prostředí i v těchto parných dnech.

Naši sportovní pouť můžeme zahájit například v parčíku pod gymnáziem a plynně navázat na hezky udržovanou stezku pro pěší. Po ulici Čsl. armády překonáme vlastní hráz nádrže, abychom na skok zavítali mezi další sportovce ‒ ulicí U Stadionu Míru, kde probíhají i mezinárodní běžecké mítinky, a ulicí Kvapilovou, kolem koupaliště a aquaparku. Následně se držíme co nejvíce vpravo a nejužší stezkou celého okruhu překonáme v době své stavby značně kontroverzní harfový most přes Jordán.

Makej a pak relaxuj!

Jakmile to okolnosti dovolí, zatáčíme opět vpravo a po polních cestách sledujeme břeh nádrže. Po chvíli se opět dostáváme na zpevněnou pěší stezku, mezi slunící se a opalující občany na plážích. Míjíme dopravní hřiště pro malé démonické řidiče a řidičky tříkolek, koloběžek, šlapacích i elektrických autíček, podbíháme botanickou zahradu a nedaleko od mateřské školky jistě bez povšimnutí nemineme ani volně dostupný zdroj pitné vody k osvěžení.

Jedno kolečko je dozajista málo, proto jej určitě minimálně jednou zopakujeme. Pro závěrečnou relaxaci se přímo nabízí velké množství kaváren či cukráren ‒ třeba v historické části města. Až se ztratíte v úzkých uličkách husitského osídlení, dříve nebo později na nějakou určitě narazíte. Dobrý běh a dobrou chuť!

KILOMETRÁŽ
4,96 km
CELKOVÉ STOUPÁNÍ
122 m

Reklama

Související témata:
Husité