Hlavní obsah

Manažer špičkových atletů z výšin sledoval svůj pražský závod

René KujanSport.cz

V sobotu 25. července náhle opustil atletický svět jeden z jeho největších hybatelů, manažerů, zakladatelů... Zane Branson. Ve věku 57 let zemřel při tom, čemu věnoval celý svůj život, v nejcentrovatějším centru světového běhu, v keňském Itenu. Právě když sledoval svoje běžce při tréninku.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Prvního ročníku Běhu Zane Bransona se zúčastnilo na padesát běžců.

Článek
Fotogalerie

Mezi Bransonovy svěřence patřili kupříkladu Wilson Chebet, Joyce Chepkirui nebo Patrick Makau (dodnes celosvětově čtvrtý nejlepší maratónský čas v historii). Zane Branson měl úzký vztah i k České republice. Vždyť patřil také mezi úzké spolupracovníky největšího organizátora běžeckých závodů u nás, RunCzech, a spoluzakládal rovněž jeho závodní tým RunCzech Racing.

Keňská vzpomínka

Na počest Zanea se krátce po jeho smrti odehrála v Keni běžecká vzpomínková akce. A na svého blízkého přítele nezapomněl ani vRunCzechu. V úterý 8. září se odehrál v Praze první ročník vzpomínkového Běhu Zane Bransona za účasti elitních atletů nejen z Keni, ale také z Etiopie či Japonska.

Dějištěm tohoto běhu však nebyla pouze naše stověžatá matička všech měst. Připojit se mohl kdokoli a kdekoli v České republice ‒ pomocí běžecké aplikace RunCzech. Stačilo ji mezi půl šestou a půl sedmou večerní aktivovat a vyběhnout na nesoutěžní pětikilometrový okruh.

Spolu s eliťáky

„Tímto způsobem bychom chtěli navázat na naši výbornou spolupráci. Zane byl pro nás blízký člověk a určitě si to zaslouží," říká ředitel závodů RunCzech Václav Skřivánek. „Tradicí by se také měla stát účast elitních běžců, kteří v Praze tráví několik dní svého volna mezi účastí na Grand Prix a půlmaratónem v Ústí," dodává Skřivánek. I to může být pro mnohé účastníky vzpomínkového běhu motivací. Kde jinde máte možnost zaběhat si doslova a do písmene bok po boku s nejlepšími běžci světa?

Že přeháním? Ne! Peres Jepchirchir je v tomto roce držitelkou nejrychlejšího času na deset kilometrů na světě, Daniel Chebii třetího mezi muži. Oba akci podpořili svou účastí. A jelikož jde o běh nesoutěžní, zvolili pro nás obyčejné smrtelníky zvládnutelné tempo. Některé z elitních běžců, zabřednutých do přátelských rozhovorů s českými spoluběžci, tak v nepozorované chvilce bylo možné i předběhnout. No toto?! Kde jinde se vám může poštěstit předběhnout keňského profíka?

Běhat společně

Zdenka Pecková, mediální manažerka RunCzech doplňuje svého kolegu: „Už loni jsme začali budovat tradici nesoutěžních běhů. Začali jsme s Valentýnským během. Letos proběhl druhý ročník a zúčastnilo se ho úžasných více než 600 běžkyň a běžců. A Běh Zane Bransona je další ze série nesoutěžních běhů. Stačí jen přijít do Running Mallu, zaregistrovat se a vyrazit s námi. To nejdůležitější je v tomto případě se sejít a společně vyběhnout."

Ještě než se vydáme na pětikilometrový okruh pražskou Stromovkou, organizátoři běžce krátce obeznámí s osobností zesnulého Bransona. „Zane hodně pečoval o své běžce. Bohužel nezbývalo sil pečovat takto i o sebe a to byla pravděpodobně i jedna z příčin, proč nás takto náhle opustil. Přesto věřím, že i díky tomuto běhu zůstane Zane mezi námi, alespoň v našich srdcích, napořád," řekla před startem prvního ročníku Běhu Zane Bransona jedna z jeho nejbližších spolupracovnic.

Pohodový výběh začínal a končil před branami výstaviště. A pokud se na nás Zane díval, určitě byl spokojen. Takhle nějak by si to prý byl býval přál.

Reklama