Hlavní obsah

Podvodní organizátoři závodů napálili stovky lidí. Dorazili i k nám

Hamburk

Run for Fun, Zábavný běh, Běh pro zábavu slibující desítky zábavných nafukovacích překážek, sníh uprostřed léta, pěnové laviny, spousta chladivé vody, hudby, zábavy a mnoho dalšího uprostřed dostihové dráhy. No nezní to takhle uprostřed úmorných letních veder fantasticky? No tak určitě... Jen by se nesmělo jednat o podvod, který vás bude stát i tisíce.

Run for Fun Fungaroo Tour dorazila i k nám. A výsledek?

Článek

První nepříjemné zprávy dorazily z německého Kolína nad Rýnem. Tuto sobotu se tam má konat další ze série běhů Run For Fun, stovky lidí už zaplatili startovné ve výši 49-89 euro. Má to jednu chybku: Nic nenasvědčuje tomu, že se závod opravdu uskuteční. A po organizátorech z Lotyšska není ani vidu, ani slechu. Překvapí vás, že po vybraných penězích také ne?

Run for Fun Fungaroo Tour slibovala „nejpestřejších pět kilometrů tvého života". Ředitel společnosti provozující kolínský areál, kde se má podle inzerce závod konat o ničem neví a policii upozornil na pravděpodobný podvod. „Organizátor závodů s námi neuzavřel žádnou smlouvu. Před několika měsíci se tady byl někdo podívat a později nám napsal e-mail, od poloviny června ale nemáme žádné zprávy," doplnil pro deník Express Philipp Hein.

Zábavné zlomeniny?!

Zdá se, že organizátorům se přeci jen podařilo jeden závod uspořádat ‒ v německém Hamburku. Tamní tisk o něm hovoří jako o „naprosté katastrofě". Na zábavné trati pro dospělé i děti se válí odpadky včetně střepů, vše je zalito bahnem, některé nafukovací překážky splaskávají hned na začátku. Uprostřed louží se válí kabely bez vodotěsné bezpečnostní úpravy... Špinaví a naštvaní účastníci se nemají kde umýt ani převléknout. Mnoho zraněných lidí (včetně zlomenin či přetržených vazů) čeká na sanitku, kterou si sami zavolali. Organizátoři nemají k dispozici ani jediného zdravotníka. Deník Hamburger Morgenpost má na svých stránkách také video vypovídající o otřesných podmínkách.

Run for Fun se chystal také do Rakouska a do našeho hlavního města. V Praze byl závod krátce před svým konáním zrušen. Informace o vracení startovného a podobně nelze dohledat. Jak se bude situace vyvíjet není úplně jasné. Je pouze otázkou velmi krátkého času, kdy se objeví první trestní oznámení. A na stránkách pořadatelů se nedozvíte vůbec nic. Vyrazíte zítra do Kolína za zábavou?

JAK POZNÁTE SERIÓZNÍ ZÁVOD
• organizátor Organizátor je jednoduše dohledatelný. V termínovce běhů bývá velmi často jméno, telefonní a e-mailový kontakt na pořadatele ‒ jednotlivou osobu nebo organizaci. Historie každé oficiální organizace by měla být snadno dohledatelná.
• reference V naprosté většině se nejedná o první ročník závodu. Dejte na doporučení či varování známých, kteří se běhu účastnili v předchozích letech.
• místo V případě pochyb je možné ověřit si u provozovatele areálu, obce, města, chráněné oblasti, zda o závodu na svém území vůbec vědí.
POZOR SI DEJTE
Pozor si dejte například na lákavě vypadající Swiss Irontrail. Při prvním ročníku závodu byla katastrofálně značená až absolutně neznačená trať s minimem organizátorů a bez potřebného zajištění. To vše samozřejmě za tučné startovné. Mnoho desítek lidí se řítilo ve vysoké nadmořské výšce, aniž by věděli kam, a pokud se neztratili, byli nuceni přečkat noc bez možnosti převlečení, usušení na holé podlaze nějaké tělocvičny ‒ bez matrací, dek nebo alespoň termoizolačních fólií.
Byli jste někdy podvedeni organizátory závodů?
Ne, tohle naštěstí ještě není v našich končinách zvykem.
83 %
No, je otázka, co už je podvod a co ještě podvod není.
8,6 %
Ano, ale už si dávám pozor.
8,4 %
Celkem hlasovalo 464 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Nafukovací