Hlavní obsah

Do Ria se můžete dostat i vy! Stačí telefon a trocha potu

Rio de Janeiro

Kdo by netoužil dostat se v těchto dnech do brazilského velkoměsta, aktuálního centra světového sportovního dění? Letenky jsou beznadějně vyprodané, hotely plné, času a peněz není nazbyt? Zoufalství není na místě. Do Ria de Janeira se můžete dostat snadno, úplně zadarmo a zasportovat si na stejné trase jako účastníci olympiády. Vše, co budete potřebovat, je chytrý telefon s připojením k internetu a trochu těch kalorií ke spálení. Bude se sportovat! Povalování mezi olympijské sporty prostě ještě nepatří.

Foto: Profimedia.cz

Olympijské Rio de Janeiro je nyní dostupné úplně pro všechny.

Článek
Fotogalerie

Britský deník The Guardian přichází se skvělou možností, jak být uprostřed sportovního dění, a to včetně samotného závodu ‒ běhu na 42,2 kilometrů, tedy maratónu. Na svých stránkách nabízí bezplatnou online aplikaci, pomocí níž se můžete virtuálně pohybovat po trase skutečného olympijského maratónu. To není zdaleka všechno. Kromě mapy, na níž vidíte svůj pokrok, kde se zrovna na trati nacházíte, se v závislosti na zdolané vzdálenosti spouští audio-průvodce po Riu.

Korespondent Guardianu vás obeznámí s problémy, s nimiž se muselo hostitelské město vypořádat, špičkový trenér vás zasvětí do vědy a strategií maratónského běhu. Dozvědět se můžete i historii největších kulturních a historických památek města včetně například pikantních podrobností z temných dějin.

Princip je velice jednoduchý. Aplikace nevyžaduje žádné stahování, běží on-line přímo na stránkách poskytovatele. Se zapnutou GPS v telefonu se kdekoli na světě vydáte na trénink nebo procházku. Aplikace načítá zdolané kilometry a převádí je na virtuální maratónskou trať. Pro dobrý poslech komentářů se doporučuje mít po ruce sluchátka. Na vaší rychlosti nezáleží. Každý kilometr se ukládá a vy tak můžete svůj maratón v Riu kdykoli přerušit a později na něj navázat. Čas máte až do konce olympiády. Po cestě podle svých výkonů sbíráte také odznaky, no přesně jako kdysi v pionýrské organizaci.

JAK NA TO?
♦ V internetovém prohlížeči na svém telefonu zadejte riorun.theguardian.com
♦ Zapněte GPS, nasaďte sluchátka
♦ Běžte, jděte, plazte se!
♦ Sbírejte odznaky, soutěžte s ostatními.
♦ Vítejte v cíli!

Deník myslel ovšem i na ty, kteří běhají doma nebo v posilovně na pásu. Ti svůj progres zadají do aplikace manuálně. A aby byl zážitek dokonalý, můžete soutěžit s ostatními čtenáři Guardianu po celém světě. Na konci každého svého tréninku uvidíte, jak si vedete ve srovnání s ostatními. Tak na co ještě čekáte? Vzhůru do Ria!

Olympijský maratón v Riu se poběží v neděli 14. srpna (kategorie žen) a 21. srpna (kategorie mužů). Českou republiku reprezentuje Eva Vrabcová-Nývltová.

Reklama