Hlavní obsah

TEST: Bunda Mizuno Lightweight 7D Jacket ‒ O bundě lehké tak, že máte strach, aby se nevznesla k obloze

René KujanSport.cz

Ne, tohle není pohádka. Toto je uživatelský test běžecké bundy lehké tak, že jste pravděpodobně žádnou lehčí ještě v ruce neměli. Popravdě řečeno, když jsme si ji v redakci mohli poprvé prohlédnout, mylně jsme se domnívali, že nám Japonci omylem poslali nějaký model z hedvábného papíru. Znáte přeci takové ty všelijaké lampióny štěstí? Z lehkého papíru, někde uprostřed to zapálíte a fííí, už to letí. Lampión ve tvaru běžecké bundy? Velmi nápadité, říkali jsme si. Až potom nám došlo, že tahle bunda je opravdu skutečná.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bunda Mizuno Lightweight 7D Jacket: Lehčí než peříčko

Článek
Fotogalerie

Lehoučká 7D Jacket byla opravdu hodně velkým překvapením. Běžecká bunda do nečasu, neprofoukavá, voděodolná v hmotnosti 50 gramů?! Ještě před pár dny bych řekl, že to není možné. Ale je. Ultrajemné nylonové vlákno je odolné, pevné a zároveň velmi lehké.

Celá bunda se stojacím límečkem je ušita ze stejného materiálu s ripstopovou úpravou. Malé čtverečky rámované silnějšími vlákny zabrání v případě poškození látky dalšímu rozšiřování „skoby". Černá bunda nese celorozepínací zip z kvalitní dílny YKK a na ramenou a rukávech má jemný grafický potisk ve stejné reflexní zeleni jako samotný zip. Na zádech najdeme velké odvětrávací průduchy pro lepší ventilaci za zvýšeného úsilí. Jak rukávy, tak spodní lem bundy jsou zakončené na gumičky.

Na pravém boku najdete malý oboustranný zip od kapsy, do níž se vejde i větší mobilní telefon. V případě, že bundu zrovna nepoužíváte, můžete ji do této kapsy velmi pohodlně celou sbalit a pomocí našitého gumového popruhu ji navléknout třeba na ruku. Sbalená bunda se díky svým malým rozměrům vejde v podstatě do jakékoli kapsy jiných kousků běžeckého oděvu. Do kapsy u kraťasů, malé kapsy na běžeckém tričku nebo vestě. Můžete si ji vzít třeba i jako záložní variantu kamkoli na delší výběhy. Její hmotnost v kapse nebo batůžku ani nepocítíte. Zároveň je to kousek výbavy, který vám třeba na horách doslova může zachránit kůži. Veškerý potisk je navíc v reflexní úpravě.

PLUSY
velmi lehká (50 g!)
odolnost proti vodě a větru
reflexní potisk
velká kapsa
sbalitelnost do malého balíčku
MÍNUSY
v horších podmínkách bude vyhovovat spíše rychlejším běžcům, kteří se dokáží zahřát i pohybem
CENA
3090 korun

Ačkoli je bunda velmi tenká a mohlo by se zdát, že její přínos tepelnému komfortu nebude nijak ohromující, opak je pravdou. Na těle jednak vytváří bariéru schopnou odolávat živlům, jednak mezi tělem a svou tkaninou udržuje určitou vzduchovou vrstvu. A o to při termoizolaci vlastně jde. Nehybná vrstva vzduchu je velmi dobrý izolant. I pověstné husí peří je tak dobrým izolantem právě proto, že v sobě dokáže zadržet vzduch. Na druhou stranu tyto dobré vlastnosti bundy značně oslabíme, budeme-li mít na zádech třeba batůžek. Jeho váha na některých místech nedovolí udržet vzduchovou izolační mezivrstvu.

Celkově bunda snad nemá chybu. Je velice jednoduchá ve střihu i provedení, zároveň vám na ní ale nebude nic chybět. Myslím, že je to skvělá volba pro náročné výběhy v horších podmínkách nebo s nejistým vývojem počasí. Zároveň udělá radost všem, co prahnou po minimální váze svého vybavení.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• Mizuno Lightweight 7D Jacket modrá

Reklama