Hlavní obsah

Česko vyhlásilo top soutěže a akce za letošní rok

čas, küSport.cz

Česko už má jasno, jaké běžecké soutěže jsou v zemi zdejší absolutně nejkrásnější. Ve středu proběhlo na zámku v Konopišti slavnostní vyhlášení top běžeckých soutěží za celý letošní rok. Klání probíhá v kategoriích běžecké seriály, běžecké akce a běžecké závody. Nejlepší české běhy byly oceněny už posedmé.

Foto: RunCzech

Teď už víme, kdo v zemi zdejší závody má nejkrásnější.

Článek

V loňském roce se zúčastnilo běžeckých závodů přes 133 tisíc startujících a zájem o jednu ze základních sportovních dovedností neutuchá v České republice ani letos. Roste množství akcí na našem území i počet jejich účastníků. Český atletický svaz již od roku 2010 před Vánocemi pravidelně oceňuje organizátory jednotlivých závodů a seriálů, letos k nim přibude i kategorie „akcí". V rámci vyhlášení „TOP běhů" byl navíc v roce 2012 založen Zlatý klub českých vytrvalců, uskupení určené význačným českým osobnostem má aktuálně jedenadvacet členů.

A teď už se pojďme podívat na letošní výsledky:

Běžecké seriály - soutěže pořádané v průběhu roku jedním organizátorem a pod společným názvem. Pozici jedničky bezpečně obhájil šampión RunCzech běžecká liga, jejíž pořadatelé mají značnou zásluhu na rozběhání tisíců lidí v České republice. Do sedmi hlavních závodů, tedy pěti půlmaratónů (Praha, Karlovy Vary, České Budějovice, Olomouc, Ústí) a po jednom maratónu a desítce (oboje v Praze), se letos aktivně zapojilo celkem přes 34 tisíc lidí. Velkou popularitou jen kousek pod hranicí deseti tisíc účastníků se mohou pochlubit také seriály Night Run a Run Tour.

Běžecké akce - nová sekce, do níž jsou zařazeny podniky mimo běžecký seriál, ale při nichž pořadatelé připravují v jeden den různé tratě. Vítězný T-Mobile Olympijský běh dokonce na různých místech republiky rozběhal v jeden okamžik přes čtyři tisíce lidí, a to nejsou započítány tisíce dětí v doprovodných závodech. Skoro dva a půl tisíce se pak postavily na start nejslavnějšího domácího krosu Velké kunratické. A ze tří akcí, které přesáhly patnáct set startujících, patří třetí pozice silničnímu Pardubickému vinařskému půlmaratónu.

Běžecký závod - tato kategorie nyní zahrnuje výhradně samostatné závody o jedné distanci. Šampiónem se stal Vltava Run, při němž až dvanáctičlenné týmy štafetovým způsobem absolvují vzdálenost od pramene nejdelší české řeky do Prahy. Těsně tak odsunul na pozici dvojky silniční klasiku Běchovice-Praha. Posledním, kdo ještě překonal hranici dvou tisíc, je brněnský závod Triexpert Vokolo Príglu.

NEJLEPŠÍ SERIÁLY A POČTY STARTUJÍCÍCH
RunCzech běžecká liga 32 198
Night Run 9 558
Run Tour 9 294
Triexpert Cup 5 767
Běhej lesy 5 755
SABZO 3 162
Winter Run 2 626
Vaše liga 2 206
Běhy do kopců v Praze a okolí 2 081
Craft Rungo 2 027
NEJLEPŠÍ AKCE A POČTY STARTUJÍCÍCH
T-Mobile Olympijský běh 4 137
Velká kunratická 2 415
Pardubický vinařský půlmaraton 1 755
Brněnský půlmaraton 1 664
Olfincar Hradecký půlmaraton a ČSOB mar. Hradec Králové 1 571
Český běh žen 1 478
Půlmaraton Moravským krasem 1 060
NEJLEPŠÍ ZÁVODY A POČTY STARTUJÍCÍCH
Vltava Run 2 834
Běchovice-Praha 2 764
Triexpert Vokolo Príglu 2 049
Kbelská desítka 1 457
Pečecká desítka – Memoriál Jardy Kvačka 971

Reklama

Související témata: